Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2014

Ν. Συρμαλένιος : όλη η αλήθεια για το Νεώριο - Οφειλόμενη απάντηση στον Μάρκο Βουτσίνο (31.8.2014)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα σχετικά με το «Νεώριο» στην Σύρο, αναφέρονται τα εξής:

Διάβασα με προσοχή την συνέντευξη προς την εφημερίδα σας (φύλλο 21/8/2014), του προέδρου του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου Μάρκου Βουτσίνου, όπου περιέγραφε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την πρόσφατη τροπολογία και τη μερική πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του ναυπηγείου, ενώ με μια μονοκονδυλιά απεφάνθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, όχι μόνο δεν βοηθήσαμε, αλλά το μόνο που κάναμε ήταν να ψηφίζουμε παρών στις τροπολογίες που αφορούσαν το Νεώριο.

Δεν θα ήθελα να ανοίξω ένα δημόσιο διάλογο διαφωνιών ή και αντιπαραθέσεων με έναν εκλεγμένο συνδικαλιστή και μάλιστα πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου  του ναυπηγείου του Νεωρίου, που όλοι μας, από όποια θέση και αν κατέχουμε θεωρούμε ότι πρόκειται για μιας νευραλγικής σημασίας επιχείρηση βαριάς βιομηχανίας από τις ελάχιστες στο Αιγαίο, που καθορίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή της Σύρου και όχι μόνο.

Όμως, και πριν απαντήσω στην αστήρικτη συκοφαντία του για το ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη συμφωνία μου στις διαπιστώσεις ότι το Νεώριο και οι εργαζόμενοι του διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, που καθιστούν το ναυπηγείο απόλυτα αξιόπιστο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του έργου του τόσο σε ποιότητα, όσο και στο χρόνο παράδοσης. Και αυτό σε αντίθεση με την ανύπαρκτη ναυπηγική πολιτική που επιδεικνύουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσο και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όσο και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και κατά συνέπεια και το Νεώριο που ανήκει στον ίδιο Όμιλο, όλα τα τελευταία χρόνια φυτοζωούν. Είναι σίγουρο ότι η αισιοδοξία για μια καλλίτερη πορεία των ναυπηγείων  δεν μπορεί να βασιστεί ούτε αποκλειστικά στις κρατικές παραγγελίες ούτε, πολύ περισσότερο, στην ανυπαρξία επεξεργασίας κλαδικής πολιτικής για τη ναυπηγοεπισκευή και μάλιστα σε συνθήκες μη διεκδίκησης των ιδιαιτεροτήτων μας στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως προτεραιότητά του την επεξεργασία μιας συγκεκριμένης κλαδικής πολιτικής για τα ναυπηγεία, ενταγμένης στο πλαίσιο της συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πολιτική που μέσω της σύστασης δημόσιου φορέα ναυπηγοεπισκευής, θα επιδιώξει το ξαναζωντάνεμα των ελληνικών ναυπηγείων και θα το διεκδικήσει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Μάρκος Βουτσίνος με αυτά που είπε στη συνέντευξη του, αγνοεί προφανώς τόσο τις θέσεις μας, όσο και τις προσπάθειες στήριξης του Νεωρίου τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, είτε ως Συνασπισμός της Αριστεράς παλαιότερα, είτε ως ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Αγνοεί τις δεκάδες ερωτήσεις, αναφορές και παρεμβάσεις μας στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, αγνοεί τις επανειλημμένες περιοδείες στελεχών μας, ανάμεσα τους, των Αλέκου Αλαβάνου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, Αλέξη Τσίπρα (δυστυχώς μόνο στην τελευταία επίσκεψη στη Σύρο δεν μπόρεσε να επισκεφτεί και το ναυπηγείο λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής του στη Σύρο), που σε όλη την ιστορική διαδρομή και στις κρίσεις του Νεωρίου, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης, με πρωταρχικό γνώμονα την εξασφάλιση της απασχόλησης και την πληρωμή των εργαζομένων.  

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνω τις παρεμβάσεις που κάναμε είτε συλλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ, είτε προσωπικά:

1. Ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για την ανάθεση του έργου της ρυμούλκησης σε ιδιωτικές εταιρείες (30/9/2012)
2. Κοινή δήλωση Δρίτσα - Συρμαλένιου για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νεωρίου (28/4/2013)
3. Ερώτηση Συρμαλένιου - Δρίτσα προς υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων (24/5/2013)
4. Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 30/8/2013 με συνημμένη την αντίστοιχη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που διασφάλιζε την πληρωμή των εργαζομένων και η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ, αλλά κατατέθηκε στα πρακτικά της βουλής
5. Επίσκεψη στο Νεώριο του Νίκου Συρμαλένιου μαζί με την υποψήφια ευρωβουλευτή Μαρία Καραμεσίνη κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης (11/5/2014)
6. Δελτίο Τύπου με θέμα τη στήριξη των εργαζομένων του Νεωρίου, σε συνέχεια της επίσκεψης του Νίκου Συρμαλένιου στο Νεώριο και τις ενέργειες των Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για το θέμα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας (15/5/2014)
7. Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου για την ομόφωνη ψήφιση της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 23/7/2014

Ο Μάρκος Βουτσίνος αποκρύπτει επίσης συνειδητά ότι λίγες μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (18/5/2014) και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του για να τον ενημερώσω για τις παρεμβάσεις μας προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, είχαμε συμφωνήσει να συμμετάσχουμε κι εμείς σε επικείμενη συνάντηση στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς, κάτι που δεν έγινε, αφού ο ίδιος ούτε καν μας ειδοποίησε για τη συγκεκριμένη συνάντηση, παρότι είχαμε συμφωνήσει ότι θα ειδοποιούσε τρείς μέρες πριν, για να βρίσκομαι στην Αθήνα, αφού είμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και περιόδευα στις Κυκλάδες.

Επίσης αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση σε σχέση με την πληρωμή των δεδουλευμένων, αφού α) δεν εξηγεί γιατί χρειάστηκαν τρείς τροπολογίες μέσα σε ένα χρόνο, εκ των οποίων μόνο η τρίτη την οποία και υπερψηφίσαμε, διασφάλισε το ποσό των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο 2,4, από το οποίο πληρώθηκε ένα μέρος των δεδουλευμένων β) γιατί δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι, όπως καταγγέλλει και η πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου των αμμοβολιστών γ) γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις των συνταξιούχων και δ) πότε επιτέλους θα αποπληρωθούν όλες οφειλόμενες αμοιβές προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τη στιγμή που τον τελευταίο χρόνο πέρασαν πολλά εκατομμύρια από τα ταμεία της εργοδοσίας
Αυτή είναι λοιπόν με δυο λόγια η πραγματικότητα για το Νεώριο σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν έχω διάθεση αντιδικίας με τον πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου, αλλά δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την κραυγαλέα παραποίηση της αλήθειας.

Σε ό,τι μας αφορά, εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την βιωσιμότητα του Νεωρίου και των ναυπηγείων συνολικά, επεξεργαζόμαστε θέσεις για να ξαναπάρει η ναυπηγική βιομηχανία τη θέση που της αξίζει, δεν θα ανεχθούμε όμως σε καμία περίπτωση την καταπάτηση της νομιμότητας και τις χαριστικές πράξεις προς την εργοδοσία, που σε τελευταία ανάλυση βλάπτουν και τους εργαζόμενους και την προοπτική μακρόχρονης βιωσιμότητας για τα ναυπηγεία της χώρας.