Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014

απολογισμός δράσεων καλοκαιρινής περιόδου και ανάπτυξη πλάνου μελλοντικών δράσεων από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της στα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες της, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης αναφέρει τα εξής :

Αγαπητά μέλη, φίλοι και συνεργάτες,

Με την ολοκλήρωση του Αυγούστου του 2014, του εντονότερου από πλευράς τουριστικής κίνησης μήνα για το νησί μας, κι έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο δράσεων και επαφών, τον χειμώνα 2013 – 2014, με στόχο την φετινή τουριστική περίοδο, παρουσιάζουμε τον μέχρι σήμερα απολογισμό των δράσεών μας, καθώς και ένα πλάνο σχετικά με τις επόμενες δράσεις μας.

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις μας ως Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης είχαν ως στόχους την υποστήριξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την συνεργασία με τοπικούς φορείς, την συνεργασία και δημιουργία σχέσεων με συλλογικούς εγχώριους και μη συλλογικούς φορείς του χώρου των ξενοδοχείων, την προβολή του νησιού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με την δημιουργία και ανάπτυξη εθνικών και διεθνών συνεργασιών.

Σχετικά με τα παραπάνω θεωρούμε ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας κάτι που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και στο μέλλον.

Στο πλαίσιο του απολογισμού των δραστηριοτήτων μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη, τους φίλους, τους συλλογικούς φορείς και συνεργάτες μας για την βοήθεια και υποστήριξή τους στο έργο που έχουμε αναλάβει και προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας με σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία των ξενοδοχείων της Σαντορίνης, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και προβολή του νησιού.


Απολογισμός δράσεων για την καλοκαιρινή περίοδο 2014

Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την καλοκαιρινή περίοδο 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εξής :
Δημιουργία της σελίδαςhttp://santorinihoteliers.blogspot.gr/ στην οποία βρίσκεται αναρτημένο το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Ε.Ξ.Σ.

Δημιουργία σελίδας στο facebook στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/santorini με σκοπό προβολή νησιού, των ξενοδοχείων της Σαντορίνης, καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισημότητας και επισκεψιμότητάς του.

Ενημέρωση μέσω mails των μελών της Ε.Ξ.Σ. για τις δραστηριότητες και ανακοινώσεις της, για την ανακοίνωση προσκλήσεων ενδιαφέροντος, καθώς και την ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες και ανακοινώσεις συλλογικών φορεών του χώρου μας όπως του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.α.

Συνεργασία με δικηγορικό γραφείο για την παροχή συμβουλών και νομικής υποστήριξης σε θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των ξενοδοχείων του νησιού.

Διάθεση δωματίων για τις ανάγκες του 3ήμερου μουσικού φεστιβάλ του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. 8-9-10/8/2014

Παροχή διαμονής το διάστημα 3-6 Ιουλίου 2014 των κυρίων Σμαραγδή Γιάννη και Burak Hakki σγτο πλαίσιο της πραγματοποίησης στην Σαντορίνη της εκδήλωσης των Διεθνών βραβείων G. Sciacca στη Σαντορίνη στις 4.7.14 με θέμα «Η  διαχρονική γυναίκα της Θήρας - Η Ελληνίδα του κάλλους».

Διάθεση δωματίων και συνεργασία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης – ομιλίας της Michelle Winner, δημοσιογράφου και προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία με θέμα «Why and How to Work with Travel Writers For Maximum Return», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Της εκδήλωσης ακολούθησε ομιλία της Maralyn Hill, διακεκριμένης συγγραφέα και δημοσιογράφου με το ίδιο θέμα. Οι κυρίες Winnner και Hill συνεργάζονται με κορυφαία έγκριτα ΜΜΕ όπως New York Times, Conde Nast Traveler και Luxe Beat Magazine.

Διάθεση δωματίων και συνεργασία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης "The Aegean Sea Rosewedding in Greece" που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 σε συνεργασία με την Π.Ν.Α. , τον Ε.Ο.Τ. το Υπ. Τουρισμού, το Shanghai Wedding Center του δήμου της Σαγκάης, το Golden Villa Club, το Rosewedding No.1 wedding house και το Shanghai CYTS Tours Corporation. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης 50 ζευγάρια από την Σαγκάη παντρεύτηκαν σε Κρήτη και Σαντορίνη, σε εκδηλώσεις που κάλυψαν δεκάδες δημοσιογράφοι από την Σαγκάη και έτυχε ευρύτατης προβολή στον εγχώριο και διεθνή Τύπο.

Διάθεση δωματίων, του χώρου πραγματοποίησής καθώς  και συνεργασία για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «εγκατάσταση και λειτουργία των γεννητριών» που πραγματοποιήθηκε την Πέµπτη 29 Μαΐου 2014 στην αίθουσα “ Σουίτες Μαρκεζίνη ” στην Μεσαριά.

Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΦΕΤ στον τομέα της «ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Ανάλογα σεμινάρια έχουν προγραμματιστεί κατόπιν των ανάλογων αιτήσεων να πραγματοποιηθούν μετά τον Οκτώβρη του 2014.

Τα μέλη της  Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, έχουν το προνόμιο να συμμετέχουν σε επιδοτούμενα σεμινάρια ΟΑΕΔ, με εξειδικευμένη θεματολογία ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό φορέα Νέα Γνώση.

Διάθεση δωματίων και συνεργασία για την πραγματοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης του προγράμματος «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων του ΕΦΕΤ» που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2013, για όσους το παρακολούθησαν, και πραγματοποιήθηκαν στο ΕΠΑΛ στον ΠΥΡΓΟ ΘΗΡΑΣ το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014. 

Διάθεση δωματίων, του χώρου πραγματοποίησής καθώς και συνεργασία με την expedia ( http://www.expedia.com / ) για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα  «Τα δεδομένα της online Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Αγοράς» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαίου στην αίθουσα και στους χώρους του Markezinis Suites στην Μεσαριά.

Διάθεση δωματίων, του χώρου πραγματοποίησής καθώς και συνεργασία με το TripAdvisor για την πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα «επιτυχημένη προβολή και προώθηση των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του Trip Advisor» και ομιλητή τον Chad Shiver του τομέα προώθησης προορισμών του Trip Advisor, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρουσία του προέδρου και μελών του Δ.Σ. και παραλαβή βραβείων στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Tourism Awards 2014» όπου η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης βραβευθηκε με το Bronze βραβείο στην κατηγορία «Community and Social Development» που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Απριλίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace σε κλίµα έντονης αισιοδοξίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης βραβεύθηκε με το bronze βραβείο στην κατηγορία «Community and Social Development» για την πρωτοβουλία της στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς και των δραστηριοτήτων της, να φιλοξενήσει στελέχη της ασφαλιστικής εταιρίας Interamerican  και να προσφέρει 150 διανυκτερεύσεις σε 50 πακέτα των 2 ατόμων, ως ανταπόδοση από πλευράς ασφαλιστική εταιρίας να προσφέρει 100 ασφαλιστήρια συμβόλαια δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης σε ανασφάλιστους κατοίκους του νησιού.

Tα Tourism Awards διοργανώθηκαν από το Hotel & Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισµού και του ΕΟΤ, και την υποστήριξη των σηµαντικότερων φορέων του κλάδου, µε στόχο την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτοµίας στο χώρο του Travel, Hospitality & Leisure.

Συμμετοχή στην εκδήλωση «Vedema 2013» για την παρουσίαση και γευσιγνωσία των κρασιών της σοδειάς του 2013 από τα οινοποιεία της Σαντορίνης στο εστιατόριο «Σελήνη» την Κυριακή 6 Απριλίου.

Συμμετοχή στο σεμινάριο «Γνωρίζω τον Τόπο μου» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θήρας και πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Απριλίου στο οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.

Συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Ε.Ξ.Σ. με εκπροσώπους της Aegean Airlines στον Δήμο Θήρας στις 21 Φεβρουαρίου με σκοπό την κάλυψη του νησιού με τα περισσότερα και επαρκέστερα δυνατά αεροπλάνα για την καλοκαιρινή περίοδο του 2014. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και με την ανακοίνωση από πλευράς Aegean Airlines ότι για την καλοκαιρινή περίοδο η Σαντορίνη θα καλύπτεται με 6 τουλάχιστο αεροπορικά δρομολόγια ημερησίως.

Συνεργασία με στελέχη της αεροπορικής εταιρίας Borajet με στόχο και αποτέλεσμα την δρομολόγηση πτήσεων από πόλεις της Τουρκίας απευθείας στην Σαντορίνη, για την καλοκαιρινή περίοδο του 2015. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συναντήσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τον Μάρτιος του 2014. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η παρουσίαση αφιερώματος για την Σαντορίνη στο καλοκαιρινό in flight τεύχος του περιοδικού της Bora Jet.

Συμμετοχή του προέδρου και μελών του Δ.Σ. της  Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-9.3.2014.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης και με την συμμετοχή του κ. Καραμολέγκου πραγματοποιήθηκαν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις  με  επαγγελματίες του τουρισμού από διάφορες χώρες καθώς και με tour operators και δημοσιογράφους οι οποίοι έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για την Σαντορίνη.
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμμετείχε στην έκθεση μέσω του στάντ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η επισκεψιμότητα του οποίου ήταν πολύ μεγάλη και το κλίμα κατά την διάρκεια της έκθεσης θετικό και ενθαρρυντικό μιας κι όλα τα μηνύματα έδειξαν αύξηση των αφίξεων για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.
Στην εν λόγο έκθεση η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες έδωσε το παρόν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μεταξύ των οποίων ήταν επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους απ όλο τον κόσμο.

Ανάληψη κοινωνικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την INTERAMERICAN, τον Δήμο Θήρας και την Μητρόπολη Θήρας για την ασφαλιστική κάλυψη 50 απόρων του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Διάθεση δωματίων για την πραγματοποίηση του “Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας 2014” στην Σαντορίνη, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6 – 12 Μαΐου 2014.

Συμμετοχή στην διεθνή έκθεση EMITΤ στην Κωνσταντινούπολη και σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τον Τουρισμό (Hellenic American Chamber of Tourism) στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 30.1 – 4.2.2014 και περιελάμβαναν σειρά επαφών με στελέχη από τον χώρο του τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. H Διεθνής Έκθεση Τουρισμού EMITT, συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2013 , την Τουρκία είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Μανώλης Καραμολέγκος ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις επιχειρηματιών και tour operators που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, με τους οποίους συζητήθηκαν οι δυνατότητες και τα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν στον Τουρισμό.

Συμμετοχή στην πρωτοποριακή εκδήλωση, Future Hotel on the web, στο πλαίσιο της HORECA συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις για τις διαδικτυακές τεχνολογίες καθώς και τα εργαλεία που προσφέρονται στο σύγχρονο ξενοδόχο με σκοπό την αύξηση των  πωλήσεων μέσω διαδικτύου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

Παράλληλα, και σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων MTC GROUP υποστηρίχθηκε και παρασχέθηκαν δωμάτια για την ομιλία της πρόεδρου του IFWTWA τον Ιούνιο του 2014 στην Σαντορίνη.

Παροχή διαμονής και οργάνωση φιλοξενίας δημοσιογράφου του inflight περιοδικού της British Airways κ. Laury Smith‎ σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. της Αγγλίας και την εταιρία M.T.C. group. Η κυρία Smith βρέθηκε στη Σαντορίνη στις 3/6 προκειμένου  να συλλέξει πληροφορίες και tips για το αφιέρωμα στον προορισμό.

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης της καταξιωμένης Ρωσίδας δημοσιογράφου κυρίας Anna Evsyukova με ειδίκευση στα social media. Σκοπός της ολιγοήμερης διαμονής ήταν να λάβει πληροφορίες για τον προορισμό καθώς και αρκετό φωτογραφικό υλικό έτσι ώστε να το δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης του κυρίου Marc d'Entremont, ενός από τους κορυφαίους Αμερικανούς bloggers που εξειδικεύονται στην προβολή των προορισμών με έμφαση στην γαστρονομία, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Food Wine and Travel Writers Association  (www.IFTWA).

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης της διευθύντριας του περιοδικού “Cucina Italiana” και δημοσιογράφου κυρίας Anna Prandoni στη Σαντορίνη για τη δημιουργία πολυσέλιδου αφιερώματος για τη γαστρονομία και τα εστιατόρια του προορισμού. Το περιοδικό αριθμεί δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, θεωρείται το πλέον κατάλληλο για την στόχευση του high end Ιταλού ταξιδιώτη και προσφάτως εξαγοράστηκε από τον εκδοτικό όμιλο Edizioni Conde Nast (Vogue, Vanity Fair κλπ). 

Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης του Βρετανού συντάκτη της εφημερίδας “The Sun μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στη Βρετανία εφημερίδες με 6,2 εκατομμύρια αναγνώστες.
Παροχή διαμονής και υποστήριξη της επίσκεψης της ομάδας της Γαλλικής εκπομπής Echappées Belles (όμορφες δραπετεύσεις) που μεταδίδεται από το κανάλι "France 5" με 4 εκατομμύρια τηλεθέαση. Η συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου.

Φιλοξενία της δημοσιογράφου  Anna Dogadkina και του φωτογράφου Matthias Gnilka του ηλεκτρονικού περιοδικού www.spylista.com στο πλαίσιο της ίδιας φιλοξενίας θα υπάρξει σχετικό αφιέρωμα, τουλάχιστον 3 σελίδων, σε περιοδικά του εκδοτικού ομίλου Gong Verlag GmbH www.gong-redaktion.de   Η κ. Dogadkina επισκέφθηκε τη Σαντορίνη από 20 -22.9.2014.

Δράσεις που προγραμματίζονται:

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε συνεργασία με συλλογικούς φορείς όπως η Π.Ν.Α., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Ε.Ο.Τ. το Υπουργείο Τουρισμού,  η εταιρία M.T.C. Group, κ.α. και με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Θήρας, έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις και συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφές με φορείς και εταιρίες σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την προβολή του νησιού και την δημιουργία περαιτέρω διεθνών επαφών.

Μεταξύ των συζητήσεων και επαφών που βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και σε φάση ωρίμανσης πριν την υλοποίησή τους το προσεχές διάστημα είναι οι εξής : 

Συνεργασία με έγκριτους φορείς και αεροπορικές εταιρίες για την ανάδειξη της Σαντορίνης στη Βρετανική αγορά με στοχευμένες ενέργειες:  
Συνεργασία – υποστήριξη στην επίσκεψη δημοσιογράφου της εφημερίδας Independent με στόχο την δημοσίευση από την εφημερίδα αφιερώματος στην Σαντορίνη και την διαμόρφωση της ταξιδιωτικής τάσης στην Αγγλία, για το νησί.
Συνεργασία – υποστήριξη στην επίσκεψη δημοσιογράφων του Aspire Magazine που είναι το μεγαλύτερο luxury travel trade περιοδικό στην Αγγλία με στόχο την διαμόρφωση της ταξιδιωτικής τάσης για την Σαντορίνη.
Συμμετοχή στην οργάνωση δημοσιογραφικής αποστολής από τη Μ. Βρετανία με τις πλέον κορυφαίες εφημερίδες και trade  ΜΜΕ.       
Συμμετοχή στην οργάνωση δημοσιογραφικής αποστολής από Δανία με μερικά από τα πλέον έγκριτα ΜΜΕ της χώρας.
Συμμετοχή και υποστήριξη σε επίπεδο φιλοξενίας στην οργάνωση δημοσιογραφικού ταξιδιού και fam trip με πράκτορες από Τουρκία σε συνεργασία με αεροπορική εταιρία που πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις για Κυκλάδες (Bora Jet)
Συμμετοχή στην οργάνωση fam trip με 30 περίπου δημοσιογράφους από την Σουηδία.
Συμμετοχή στην οργάνωση ταξιδιού δημοσιογράφων από Γερμανία και Ελβετία με έμφαση στο Luxury Tourism.
Συμμετοχή στην οργάνωση ταξιδιού δημοσιογράφων από την Μ. Βρετανία και άλλες αγορές με έμφαση στο lifestyle.
Συμμετοχή στην οργάνωση της επίσκεψης Ρώσων δημοσιογράφων στην Ελλάδα και την Σαντορίνη.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης,
Το Δ.Σ.