Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2014

ψηφιοποιημένο το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού αρχείου του Πύργου

Σε ηλεκτρονική πλέον μορφή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού αρχείου του πρώην «Δήμου Καλλίστης Θήρας» με την ολοκλήρωση και παρουσίαση (14.9) μεγάλου μέρους της δεύτερης φάσης του συνολικού έργου για την ψηφιοποίηση και διάσωσή του.

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία» του Πύργου Καλλίστης Θήρας με σκοπό την διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχείου του πρώην «Δήμου Καλλίστης Θήρας» και υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, από το «Ινστιτούτο  ΑΡΕΘΑΣ - Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών Παλαιογραφίας, Βιβλιολογίας και Ιστορίας των Κειμένων» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) με την επιστημονική επιστασία του εκτελεστικού προέδρου της φιλόλογου – παλαιογράφου Δρ Αγαμέμνονα Τσελίκα, Προϊσταμένου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, και της ομάδα των συνεργατών του.

Το Ινστιτούτο ανέλαβε την κατάταξη, αρίθμηση και μικροφωτογράφιση των χειρογράφων με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη ψηφιακού αρχείου των πρωτοτύπων χειρογράφων που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη της Εστίας.

H  επιλογή των χειρογράφων προς ψηφιοποίηση έγινε από τον φιλόλογο κ. Γιάννη Γαλαίο.   
Ο Δρ Τσελίκας μαζί με τον κ. Γαλαίο επιμελήθηκαν την παρουσίαση χαρακτηριστικού και ενδεικτικού μέρους του συνόλου των αρχείων που έχουν ψηφιοποιηθεί, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου, στην «Εστία» του Πύργου.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, προλογίζοντας την εργασία του ιδίου και της ομάδας του, ο κ. Τσελίκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης των αρχείων αυτών και γενικότερα κάθε ανάλογου ιστορικού αρχείου, μιας και αυτά αποτελούν την κληρονομιά και ιστορία του κάθε τόπου την οποία οι νεότερες γενιές έχουν ή, θα πρέπει να έχουν, ευθύνη να προστατεύουν, να αναδεικνύουν και να αισθάνονται συνεχιστές και κληρονόμοι τους.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Τσελίκας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εν λόγο αρχείου το οποίο δίνει σημαντικότατες, πρωτότυπες, αυθεντικές και αξιόπιστες πληροφορίες για την ζωή και την καθημερινότητά της σε εμπορικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, των δημοτών του «Δήμου Καλλίστης Θήρας» σε μια ιστορική περίοδο για την οποία η εύρεση στοιχείων για την αποκρυπτογράφηση,  «χαρτογράφηση» και έρευνά της, είναι δύσκολη.

Σε ότι δε αφορά το συγκεκριμένο αρχείο το οποίο σώθηκε όντας πλέον ψηφιοποιημένο, ο κ. Τσελίκας χαρακτήρισε το έργο δύσκολο με δεδομένο ότι το σημαντικό μέρος του αρχείου βρισκόταν στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής από την φθορά του χρόνου, γεγονός που πιστοποίησε και αναγνώρισε και ο πρόεδρος της «Εστίας» κ. Ζώρζος, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το αρχείο κυριολεκτικά σώθηκε από την καταστροφή.

Στην ομιλία του ο συνεργάτης του κ. Τσελίκα, φιλόλογος, κ. Γαλαίος αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην ερμηνεία και πληροφόρηση επάνω σε συγκεκριμένα έγγραφα του τέως «Δήμου Καλλίστης Θήρας», τα οποία αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για την τότε ζωή των κατοίκων του χωριού και του νησιού συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τέλος της παρουσίασης και από πλευράς του κ. Τσελίκα αλλά και του προέδρου της «Εστίας» κ. Ζώρζου, απευθύνθηκε έκκληση για την συγκέντρωση και παράδοση στην «Εστία» αντίστοιχων ιδιωτικών αρχείων και εγγράφων με σκοπό την ψηφιοποίηση και διάσωσή τους, αλλά και την προσθήκη τους στο ιστορικό αρχείο του χωριού που με ενδιαφέρον, διάθεση αλλά και πολύ κόπο, δημιουργεί ο Σύλλογος.

Σε ότι αφορά τα αρχεία αυτά, αναφέρθηκε πως μετά την ψηφιοποίηση, καταγραφή και μελέτη τους, θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Τέλος και σε ότι αφορά το ψηφιακό αρχείο ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα βρίσκεται σε φάση και μορφή ώστε να είναι -ψηφιακά- διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο και όχι μόνο του χωριού.
Το αρχείο που παρουσιάστηκε στις 14.9 αφορά την περίοδο 1831 – 1840 ενώ το έργο της μελέτης και ψηφιοποίησης του αρχείου αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή του.