Τρίτη, Μαΐου 06, 2014

περιοδεία της Νησιωτικής Ανατροπής σε Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο

Την Φολέγανδρο, την Σίκινο και την  Ίο  επισκέφτηκαν κατά το διήμερο 3 και 4 Μαΐου  η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Άννα Μαυρουδή, και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, μαζί με την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, Ανθή Πατραμάνη στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Και στα τρία νησιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με κατοίκους και να αναδειχθούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες συνολικά αλλά ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, όπως το ακτοπλοϊκό, η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση με βιώσιμο και δημοκρατικό σχεδιασμό, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και το πόσιμο νερό.

Η προβληματική ενδοκυκλαδική συγκοινωνία, π.χ. με τη Σαντορίνη, και το υπερβολικό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων -οι αυξήσεις των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε φέτος το 60%- πέρα από το ότι αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων καθώς δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης και άνισης πρόσβασης στα διοικητικά κέντρα.

Στη Φολέγανδρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας τους, επισκέφθηκαν επίσης, το Κέντρο Υγείας και συνομίλησαν με τη μοναδική ιατρό που υπηρετεί προσωρινά στο νησί χωρίς να υπάρχει αντικατάσταση της  νοσηλεύτριας  που βρίσκεται σε άδεια λοχείας. Συναντήθηκαν, τέλος, με δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι τους ενημέρωσαν σχετικά με το αίτημα που εκκρεμεί  κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας της αφαλάτωσης. 

Δεύτερο νησί της διήμερης περιοδείας ήταν η Σίκινος, όπου  συμμετείχαν σε ανοιχτή συζήτηση κατοίκων στη Χώρα, κατά την οποία καταδείχθηκε το έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες αναπτυξιακού επαναπροσανατολισμού, το σχεδιασμό δράσεων για τη συγκράτηση του πληθυσμού, αλλά και την αναγκαιότητα για ενεργοποίηση των κατοίκων για διεκδίκηση της αναγνώρισης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας.

Για τη «Νησιωτική Ανατροπή», η εφαρμογή της νησιωτικότητας σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα.  Ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά, με μεγάλο βαθμό εξάρτησης από άλλα μεγαλύτερα, με μειωμένα δρομολόγια και ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες, θα πρέπει η περιφερειακή αρχή, με συνεχείς διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες, επιστημονική συγκρότηση και πολιτικό όραμα, να επανασχεδιάσει το μέλλον τους, με βάση τις αρχές της ισονομίας, της αειφορίας και της αυτονομίας τους.

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, Ανθή Πατραμάνη δήλωσε μεταξύ άλλων: “Οι θέσεις μας και η καθημερινή δράση μας είναι αυτά που θα φέρουν την ανατροπή και θα κάνουν πράξη το αυτονόητο δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες των νησιών μας.”

Συνεχίζοντας την περιοδεία τους στις Κυκλάδες, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Άννα Μαυρουδή, και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, θα βρίσκονται στην Αμοργό την Δευτέρα και την Τρίτη 05 και 06/05.