Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

ένα ακόμη δημοσίευμα για την μπύρα «Volkan» που στην συγκεκριμέρνη περίπτωση, την χαρακτηρίζει Μπίρα-ηφαίστειο!

Σύμφωνα με ανάρτηση του site του ΕΟΤ www.visitgreece.gr

Το σημαντικό βραβείο «Product innovation of the Year» της κορυφαίας διοργάνωσης «International Beer Awards», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πράγα της Τσεχίας, απέσπασε η μπίρα «Volkan», η οποία παράγεται στο νησί της Σαντορίνης.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ζυθοποιίας αλλά και μικρότεροι επιλεγμένοι παραγωγοί, ανέδειξε νικήτρια τη «Volkan» με κριτήριο την ιδιαίτερη συνταγή και τη ξεχωριστή γεύση της.

Όπως διευκρίνισε ο δημιουργός της «Volkan», Πέτρος Νομικός «στόχος μας ήταν να υποστηρίξουμε το “δρούμε τοπικά, σκεπτόμαστε παγκόσμια”, αναδεικνύοντας τις καλύτερες ελληνικές γεύσεις και παραδόσεις σε όλο τον κόσμο. Η μπίρα μας αντιπροσωπεύει την πλούσια αγροτική μας κληρονομιά και τη χιλιάδων ετών ιστορία της Σαντορίνης».

Η «Volkan» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2012 και διατίθεται στην «ξανθιά» (Santorini Blonde) και τη «μαύρη» (Santorini Black) εκδοχή της. 

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά, που της προσδίδουν την ιδιαίτερη γευστική της «ταυτότητα», είναι αυθεντικά, προέρχονται από την περιοχή των Κυκλάδων και το κυριότερο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής μπίρας. 
Πρόκειται για το σπάνιο μέλι σταφυλιού Σαντορίνης, το κίτρο Νάξου και το νερό που φιλτράρεται προηγουμένως σε ηφαιστειακή πέτρα.

Ο Π. Νομικός εξηγεί πως το σαντορινιό μέλι που χρησιμοποιείται κατά τη ζυθοποίηση παρέχει ιδιαίτερα αρώματα στην μπίρα, καθώς «κάθε Σεπτέμβριο, οι μέλισσες στη Σαντορίνη τρέφονται με τα σταφύλια που απλώνουν οι ντόπιοι παραγωγοί κρασιού στον ήλιο, ετοιμάζοντάς τα για το περίφημο “Βινσάντο”, με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των σταφυλιών να είναι καθοριστική για τη γεύση του μελιού που προστίθεται στην “Volkan”». Ταυτόχρονα, μοναδικό άρωμα και γεύση χαρίζει στην μπίρα και το εκχύλισμα από τα φύλλα του κίτρου («είναι θαυμάσιο εσπεριδοειδές, αλλά έχει ελάχιστο χυμό» λέει), η απόσταξη των οποίων γίνεται σε παραδοσιακά αποστακτήρια της Νάξου.
Τέλος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Νομικός «προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το αυθεντικό νερό της Σαντορίνης πήραμε βασάλτη προερχόμενο από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1.600 π.χ. και δημιουργήσαμε ένα φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας, μέσα από το οποίο φιλτράρεται το νερό που χρειαζόμαστε για τον ζύθο μας, με στόχο να προσομοιώσουμε την τωρινή γεύση του με αυτή που θα είχε πριν από χιλιάδες χρόνια».

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας παραγωγής μπίρας στην Ελλάδα αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες και παραγωγοί στρέφονται σε αυτόν τον κλάδο. Έτσι, δίπλα στις παλιότερες μεγάλες βιομηχανίες εμφανίζονται νέες μικρότερες ζυθοποιίες, που με μεράκι και βαθιά γνώση εμπλουτίζουν την ελληνική παραγωγή με εξαιρετικές ετικέτες, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τις γευστικές απαιτήσεις και του πλέον φανατικού φίλου του ποτού. Εσείς δεν έχετε παρά να τις δοκιμάσετε…