Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

στη Σαντορίνη και στη Σίκινο βρέθηκε από 5-7/7 ο Νίκος Συρμαλένιος

Πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη πήρε μέρος στην ανοιχτή προσυνεδριακή συνέλευση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όπου σε σύντομη παρέμβαση του τόνισε τη σημασία του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, σε μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και τη χώρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει αναδειχθεί από το λαό ως φορέας ελπίδας και προσδοκίας για τη δημοκρατική ανατροπή του καταρρέοντος πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών των μνημονίων που εξαθλιώνουν το λαό και τη χώρα.

Τόνισε επίσης τη μεγάλη αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ριζοσπαστικού, δημοκρατικού φορέα της αριστεράς που θα δώσει μια νέα δυναμική στα κοινωνικά κινήματα και θα οργανώσει μαζί με το λαό τη μεγάλη ανατροπή. Ο φορέας αυτός θα μετατρέψει το σημερινό σχήμα από συμμαχία των συνιστωσών σε κόμμα των μελών, ανοιχτό στην κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης ανέφερε ότι οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να είναι το κόμμα στο χώρο τους, που σημαίνει ότι πέραν από την κριτική και τη συνδιαμόρφωση της κεντρικής πολιτικής γραμμής, θα πρέπει να επεξεργαστούν περιφερειακά και τοπικά προγράμματα που θα απαντούν στις ιδιαιτερότητες και στα προβλήματα του χώρου. Από την άποψη αυτή, χαιρέτισε τη συμμετοχή πολλών νέων μελών στην οργάνωση, κάτι που δείχνει ότι με αυτό το πνεύμα θα πρέπει να κινηθούν και όλες οι οργανώσεις πανελλαδικά, αν θέλουμε να αντιστοιχηθεί η οργανωμένη δομή με το 27% των ψηφοφόρων που μας στήριξαν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Τέλος, απάντησε στην προπαγάνδα των αντιπάλων ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποτελεί το κύκνειο άσμα του πολιτικού κατεστημένου που συσσώρευσε τα δεινά τα οποία υφίσταται σήμερα ο ελληνικός λαός. Η απάντηση είναι το εναλλακτικό σχέδιο και οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που μαζί με το λαό θ’ ανοίξουν το δρόμο της δημοκρατικής ανατροπής στην Ελλάδα και θα δώσουν ελπίδα για ευρύτερες αλλαγές σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην επίσκεψη του στη Σίκινο είχε εκτεταμένη ενημερωτική συνάντηση με το Δήμαρχο Γιάννη Συρίγο και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, ενώ βρέθηκε και αντιμέτωπος με τα προβλήματα που του εξέθεσαν πολλοί κάτοικοι και απλοί άνθρωποι του νησιού.

Ιδιαίτερα με το δήμαρχο είχε αναλυτική συζήτηση πάνω στα προβλήματα και στις λύσεις που έχει προωθήσει η δημοτική αρχή, ενώ επισκέφθηκαν επί τόπου τον αρχαίο ναό της Επισκοπής, καθώς και τη μονάδα αφαλάτωσης. Με αφορμή και την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση του νερού στις Κυκλάδες, αντάλλαξαν απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, όπου ο δήμαρχος μας ενημέρωσε για την προσφορά της μονάδας αφαλάτωσης από την μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Αιγαίου» που αντικατέστησε την υψηλού κόστους μεταφορά του νερού με τα υδροφόρα πλοία, ενώ από την πλευρά μας τονίσαμε τη σημασία λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης με χρήση των ΑΠΕ. Επίσης υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ Νήσων, που αν παραμείνει δημόσιος φορέας, μπορεί να βοηθήσει πολύ σε μελέτες και τεχνογνωσία ιδιαίτερα τα μικρά νησιά.

Σχετικά με τα θέματα υγείας, στο υποτιθέμενο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο του νησιού, υπηρετεί μόνο ένας αγροτικός γιατρός, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του δήμου στην εφαρμογή της τηλεϊατρικής η οποία λειτουργεί πλέον σε απευθείας σύνδεση με το Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.
Σοβαρό ζήτημα που απαιτεί συνέχιση των προσπαθειών για οριστική χρηματοδότηση, είναι η προώθηση της μελέτης διάσωσης και αποκατάστασης του ναού της Επισκοπής, ένας αρχαίος και στη συνέχεια χριστιανικός ναός, που αποτελεί ένα από τα σπάνια μνημεία όχι μόνο της Σικίνου αλλά και των Κυκλάδων.
Τέλος, σχετικά με το ακτοπλοϊκό ζήτημα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μετά το καλοκαίρι, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά, η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική, με δεδομένη τη διαφαινόμενη μείωση πλοίων και δρομολογίων.
Κοινός παρανομαστής όλων των προβλημάτων, αναδείχθηκε και πάλι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Δήμων, που στερούνται πόρους, προσωπικό και μετατρέπονται βαθμηδόν σε απλές διοικητικές μονάδες της κρατικής διοίκησης
Σε όλα τα παραπάνω, ο Νίκος Συρμαλένιος επανέλαβε την αυτονόητη στήριξή μας, μέσα από παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και σε όλα τα επίπεδα.