Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

ένωση Ζωοφίλων Θήρας – διαμαρτυρία για την μεταφορά του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Σύμφωνα με κείμενό της που κοινοποιεί σε πολλούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, η Ένωση Ζωωφίλων Θήρας εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης για την μεταφορά του καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αναφερόμενοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας την 29/6 θα θέλαμε, σχετικά με το θέμα 37 για την Περίφραξη Χώρου Φύλαξης Αδέσποτων Ζώων στην τοπική Κοινότητα Μεγαλοχωρίου, προϋπολογισμού 9.609,09 €, να σας παρακαλέσουμε όπως, μην προσχωρήσει ο Δήμος στις διαδικασίες μεταφοράς του καταφυγίου διότι:

1. Ο προτεινόμενος χώρος δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου.
2. Η έκταση του χώρου (8.5 στρέμματα) που προτείνεται, δεν είναι επαρκής για την φιλοξενία 100 αδέσποτων σκύλων και 20 εγκαταλειμμένων ιπποειδών, τα νούμερα των οποίων θα αυξηθούν κατακόρυφα το χειμώνα.
3. Ο προτεινόμενος χώρος αποτελεί Αρχαιολογική Ζώνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οικοδομηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων του
Καταφυγίου όπως αποθήκη, γραφείο, στέγαστρα για την προστασία των ζώων από τις καιρικές συνθήκες.
4. Λόγω των ως άνω περιορισμών δόμησης για τη ζώνη στην οποία ανήκει ο παραπάνω χώρος, δεν είναι δυνατή ούτε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.
5. Για άλλη μια φορά το Καταφύγιο μεταφέρεται χωρίς να νομιμοποιείται! Βάσει του νόμου 4039 / 2012, ο Δήμος Θήρας είναι υποχρεωμένος να προβεί στην κατασκευή Καταφυγίου μέχρι το έτος 2014, το οποίο θα είναι ΝΟΜΙΜΟ και ΜΟΝΙΜΟ για τα αδέσποτα του χώρου του, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ενός Δημοτικού Καταφυγίου. Πρόχειρες και βεβιασμένες λύσεις, εκτός των άλλων, θα προκαλέσουν και την δυσφήμηση της Χώρας μας και ιδιαίτερα του νησιού μας, από τις άλλες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο αντίστοιχες Οργανώσεις.
6. Ο υπάρχον χώρος που στεγάζονται σήμερα τα αδέσποτα και τα ιπποειδή:
i. Ανήκει στο Δήμο Θήρας.
ii. Η έκτασή του είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός Καταφυγίου.
iii. Αποτελείται από δασύλλιο που παρέχει φυσικό καταφύγιο στα ζώα (δροσιά το καλοκαίρι και προστασία από ανέμους και βροχή τον χειμώνα) και μαζί με την γεωγραφική τοποθεσία του δημιουργεί ένα τοπικό οικοσύστημα με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες.
iv. Βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, άρα δεν αποτελεί κατοικημένη περιοχή.
v. Δεν προβλέπεται χρήση του για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, καθώς το δασύλλιο αρδεύεται από τα νερά του βιολογικού καθαρισμού του Καρτεράδου.
vi. Στον λειτουργούντα σήμερα χώρο Καταφυγίου στο Καρτεράδο έχουν προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες άτομα, εκτός από αυτά που ασχολούνται καθημερινά και άλλα πολλά ξένων Οργανώσεων και έχουν επιτευχθεί

ευκολίες όπως μικρά σπιτάκια, διαχωρισμός χώρων, συνθήκες και τρόποι καθαρισμού και τόσα άλλα που δεν θα μπορέσουν εύκολα να αναπτυχθούν στον υποψήφιο χώρο, γιατί η μεταφορά των σημαίνει καταστροφή, διάλυση και δεν είναι εύκολο τη σημερινή εποχή να εξευρεθούν πόροι και να γίνουν άλλες εγκαταστάσεις.
7. Πληροφορηθήκαμε ότι, το δασύλλιο που σήμερα φιλοξενεί το Καταφύγιο, προγραμματίζεται να παραχωρηθεί στους Συλλόγους Κυνηγών και Λιμνάριδων της Θήρας. Ας σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Καταφυγίου, έχουν μειωθεί οι κυνηγητικές δραστηριότητες στην περιοχή η οποία αποτελεί επίσης Καταφύγιο Άγριας Ζωής καθώς και Σταθμό Αποδημητικών Πτηνών προς Αφρική/Ευρώπη. Ας τονίσουμε επίσης ότι η πρακτική Κυνηγιού με «λίμνες» αποτελεί λαθροθηρία και έχει απαγορευτεί δια του Νόμου σχεδόν μια δεκαετία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε είδους τέτοιας δραστηριότητας θεωρείται ΠΑΡΑΝΟΜΗ.
Έχουν αντιληφθεί οι υποστηρίζοντες αυτή την απόφαση, τις διεθνείς συνέπειες, καθώς και την αρνητική εικόνα που θα σχηματιστεί για την Σαντορίνη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις που υποστηρίζουν και προάγουν το έργο της ΕΖΘ, προέρχονται από χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, Η Δανία, Η Ελβετία και οι ΗΠΑ;
Σε ποιο μέρος αυτού του πλανήτη διανοείται να κλείσει ένας Δήμος το μοναδικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Ιπποειδών και Αδέσποτων, για να το παραχωρήσει σε άλλες δραστηριότητες εντελώς αντίθετες με την προστασία της φύσης;

Η ΕΖΘ δεν διαφωνεί στη μεταφορά του Καταφυγίου σε άλλη τοποθεσία, αρκεί να μπορούν να πληρούνται οι προδιαγραφές που ο ίδιος ο Δήμος υποχρεούται να τηρήσει βάσει νόμου:
I. Νόμιμο Καταφύγιο.
ΙΙ. Επαρκή χώρο.
ΙΙΙ. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος / ύδρευσης.
ΙV. Εξασφάλιση ότι το δασύλλιο του Καρτεράδου θα χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή για την άγρια ζωή και θα απαγορευτεί οποιαδήποτε είδους κυνηγητικής δραστηριότητας.
Το ποσό των 9.609,09 Ευρώ, που ο Δήμος θα διέθετε για την περίφραξη ενός ακατάλληλο χώρου, ζητάμε να διατεθεί για την αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου στον Καρτεράδου που, από το 2009 έως σήμερα, έχει αξιοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη και εθελοντική εργασία των μελών της ΕΖΘ και μόνο!

Ελπίζουμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα αντιληφθείτε:
I. Tη σοβαρότητα του θέματος και τη μεγάλη προσφορά πολλών ανθρώπων, για να μπορέσει να λειτουργεί σήμερα το καταφύγιο στο Καρτεράδο, έργο το οποίο το θαυμάζουν όλοι όσοι μας επισκέπτονται από το εξωτερικό, παράλληλα δε και ΙΙ. Το εντελώς ακατάλληλο του υποψήφιου χώρου για μεταφορά του Καταφυγίου, και δεν θα προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία, που δεν θα εξυπηρετούσε αντικειμενικά την προστασία και διαβίωση των ζώων που φιλοξενούνται σήμερα στο Καταφύγιο του Καρτεράδο. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε το συντομότερο επί των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση, Η Πρόεδρος της ΕΖΘ,

Χριστίνα Καλούδη