Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

ΠΕΔ Κυκλάδων – ανακοίνωση για την κινητικότητα των εργαζομένων στους Δήμους

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην Αθήνα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις  στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Τρόικας, με αντικείμενο τις νέες διαθεσιμότητες, αλλά και απολύσεις εργαζομένων στους δήμους.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και να θέσει σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα, με τον κίνδυνο απολύσεων 3.500 δημοτικών αστυνόμων, θα οδηγήσει στην πλήρη ακύρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, προς όφελος των δημοτών. Παράλληλα η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ασυνεπής ως και προς τις ίδιες τις διακηρύξεις της, διότι καμία αξιολόγηση του προσωπικού δεν γίνεται, καμία εκτίμηση των υπαρκτών αναγκών, αλλά  χωρίς σχέδιο λαμβάνει οριζόντια μέτρα τα οποία πλήττουν κατά τρόπο μόνιμο και εντελώς αναίτια, το ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης.

Εκτός όμως από τη δημοτική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως είναι οι σχολικοί φύλακες, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα – απόλυση, επιφέροντας ένα συντριπτικό πλήγμα στη λειτουργία των δήμων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως φορέας αποκεντρωμένης διακυβέρνησης έχει προσφέρει πολύ περισσότερα από όλους τους δημόσιους και κοινωνικούς φορείς, στην προσπάθεια για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.

Με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ο αριθμός των δήμων έχει μειωθεί στους 325, ενώ τα νομικά μας πρόσωπα από 5.000 περίπου που ήταν πριν από μερικά χρόνια, μέσω των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων έχουν μειωθεί στα 1.000. Η μείωση των πόρων που δίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους δήμους μέσω των Κ.Α.Π., έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία σε ποσοστό πλέον του 60%. Παράλληλα, πλέον των 250 νέων αρμοδιοτήτων έχουν μεταφερθεί από το Κράτος και τις Περιφέρειες στους νησιωτικούς δήμους, χωρίς τις περισσότερες των περιπτώσεων να έχει γίνει και η μεταφορά του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και το Σύνταγμά μας. Ο αριθμός των αιρετών οργάνων έχει μειωθεί δραματικά, ενώ δραματικά επίσης έχουν μειωθεί και οι αμοιβές των αιρετών.

Είναι ακατανόητη λοιπόν η απόφαση της Κυβέρνησης και της Τρόικας να αποφασίσουν την κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών και να θέσουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας – απολύσεων 12.000 περίπου εργαζομένων από το χώρο της αυτοδιοίκησης (ποσοστό περίπου 50% στο σύνολο του προγράμματος διαθεσιμότητας για την περίοδο 2013 – 2014).
Οι Κυβερνητικές αυτές αποφάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υπολειτουργία των δήμων και σε ορισμένες περιπτώσεις στην κατάργηση του θεσμικά κατοχυρωμένου ρόλου τους.  Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσει η τακτική της πολιτεία η οποία έχει καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνιμο ‘’θύμα’’ των περικοπών.

Η «επίθεση» κατά των δήμων θα πλήξει ουσιαστικά τις τοπικές μας κοινωνίες, οι οποίες θα στερηθούν σημαντικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα με αποτέλεσμα την μεγέθυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. 

Ως δήμοι μέσω των συλλογικών μας οργάνων, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αντιδράσουμε δυναμικά, ενάντια στην συνεχιζόμενη υποβάθμισή μας.
Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε το κλείσιμο των δήμων (εκτός από τις κοινωνικές δομές των) σήμερα Δευτέρα, καθώς επίσης και τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει και τις περαιτέρω ενέργειες αντίδρασής μας.

Τοπικό Παράρτημα Περιφεριακής Ένωσης Δήμων Κυκλάδων