Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για την απεργία των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κο Κώστα Μουσουρούλη και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σχετικά με την «συνεχιζόμενη απεργία της Π.Ν.Ο.», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

«Η συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχει ως αποτέλεσμα το συγκοινωνιακό αποκλεισμό των νησιών μας, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετακίνησης ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι νεφροπαθείς στα υγειονομικά κέντρα, στον αποκλεισμό επιβατών που θέλουν να μετακινηθούν από και προς τα νησιά μας για σοβαρούς εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, κλπ, λόγους, καθώς επίσης και η παρατηρούμενη έλλειψη πλέον σε ήδη πρώτης ανάγκης.
Είναι βέβαιο ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών μας.
Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των εργαζομένων στο να απεργούν, διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων και θεωρούμε ότι η μόνη οδός για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί είναι ο διάλογος προς την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, προς όφελος όχι μόνο της επιβίωσης και της ανάπτυξης των νησιών, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Είμαστε δε κάθετα αντίθετοι σε κάθε άλλη λύση, η οποία δεν συνάδει με τις δημοκρατικές διαδικασίες.
 Καλούμε λοιπόν την ΠΝΟ και την Πολιτεία να βρουν άμεσα εκείνες τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών, οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει κι εκείνοι να νιώσουν τα προβλήματα των νησιωτών και να αφουγκραστούν  τις αγωνίες τους, ειδικά την περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε τις φρικτές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά  την πρόταση μας, τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων να δρομολογείται ένα πλοίο σε κάθε ακτοπλοϊκή γραμμή, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται στοιχειωδώς οι ανάγκες των νησιωτών μας.
Μην ξεχνάτε κύριοι ότι το πλοίο για μας δεν είναι ένα απλό συγκοινωνιακό μέσο, αλλά είναι εκείνο το μέσο που μας συνδέει με τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας και διοίκησης που στερούνται ακόμη σήμερα περισσότερο από ποτέ η συντριπτική πλειοψηφία των νησιών μας.
Προσδοκάμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η κοινωνική αλληλεγγύη, τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης, όσο και από τους εργαζόμενους.»