Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

παρουσιάστηκε και ξεκινά η πρωτοβουλία “2013 Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνη”

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

 Στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, η επίσημη έναρξη του «2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».  Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, συμμετείχαν όλοι οι φορείς του νησιού των οποίων οι δράσεις εμπλέκονται με την πρωτοβουλία του Έτους Γαστρονομίας.

Ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε ότι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» κεφαλαιοποιείται και αξιοποιείται η μεθοδική, στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Ομιλητές ήταν η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, η οποία πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με τίτλο “Η πολιτιστική διάσταση της διατροφής”, ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας και  γνωστός ζωγράφος κ. Χριστόφορος Ασιμής και ο σύμβουλος εστίασης και εστιάτορας κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, της εταιρείας «ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ», η οποία εθελοντικά υποστηρίζει το ΕΤΟΣ σε οργανωτικά θέματα,  παρουσίασε ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων του Έτους Γαστρονομίας, που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και οι οποίες σύντομα θα αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο του Έτους.

Την έναρξη του Έτους Γαστρονομίας  κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Πουσσαίος, επαινώντας την πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας, που από την πρώτη στιγμή ετέθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρώην Υπουργός κα Βάσω Παπανδρέου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Μάινας, ο Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος Μπαρούσης, μέλη του Δ.Σ. Θήρας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και κάτοικοι της Σαντορίνης, καθώς και δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ.

Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Εργασίας και  Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστάνα Καλογήρου, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ Νίκος Συρμαλένιος και Παναγιώτης Ρήγας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός• συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.

Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χριστόφορος Ασιμής. Επίσης αναφέρθηκε στη μεσοκυκλαδική  πρόχου, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.
Ο Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης σχολίασε τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της.
Ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης αναφέρθηκε στην πολυετή και συνεπή προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τους ειδικούς της εστίασης στη Σαντορίνη, προκειμένου να αποκτήσει το νησί μας τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού γαστρονομικού προορισμού.
Η κα Πολυμέρου - Καμηλάκη επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας, καθώς και της σύνδεσης των διατροφικών συνηθειών ενός τόπου με την παραγωγή.

Ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, με σύντομη παρέμβαση αναφέρθηκε στο γλυκό οίνο Vinsanto που γεμίζει τα Άγια Δισκοπότηρα της Εκκλησίας μας για τη Θεία Κοινωνία.
Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα θετικές για την πρωτοβουλία και ακούστηκαν πολλές εποικοδομητικές προτάσεις.

Παρεμβάσεις έκαναν οι:
1.Ιωάννης Αργυρός: Αντιδήμαρχος Θήρας αρμόδιος για θέματα Τουρισμού
2.Μάρκος Καφούρος: Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και Αντιδήμαρχος Θήρας
3.Νίκος Νομικός: Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας
4.Πέτρος Βαμβακούσης: Σύνδεσμος Οινοπαραγωγών Σαντορίνης
5.Βασίλης Ζαχαράκης: Ένωση Εστιατόρων Σαντορίνης
6.Ελευθέριος Αναπλιώτης: Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”
7.Νικολέτα Σιγάλα: Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης
8.Χριστόφορος Βαμβακούσης: Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας
9.Ιωάννης Νομικός: Κτήμα Γιάννη Νομικού
10.Αλέξανδρος Οικονόμου: Άνυδρο
11.Κώστας Παπαζάχος: Σεισμολόγος

Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους παριστάμενους οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, προσφορά της Santowines και των ιδιωτικών οινοποιείων μελών του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Σαντορίνης (Κάναβα Ρούσσος, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Μπουτάρη, Οινοποίηση Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Volcan Wines) συνοδευόμενα από λιτούς μεζέδες βασισμένους σε σαντορινιά προϊόντα, προσφορά του εστιατορίου Νυχτέρι και του Ξενοδοχείου Ηλιότοπος.
Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια για την ευγενική, χωρίς χρέωση, παραχώρηση του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.