Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2013

δήλωση Ν. Χρυσόγελου: Ιστορική απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου,

Με μια ιστορική του απόφαση, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (502 υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, την έκθεση Rodust για την αναθεώρηση του βασικού Κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚαλΠ).  Με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν την αλιευτική πολιτική της ΕΕ και να την στρέψουν σε βιώσιμη τροχιά, για να αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση και οι καταστροφικές μορφές αλιείας, να ανακάμψει ο θαλάσσιος πλούτος και να γίνει βιώσιμο το επάγγελμα του ψαρά μακροχρόνια. Αυτή η ιστορική ψηφοφορία - είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει για την αλιευτική πολιτική - ρίχνει το γάντι τώρα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα συναντηθούν στο Συμβούλιο Αλιείας αυτόν το μήνα για να αποφασίσουν τη θέση τους σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ).

Καθοριστικής σημασίας για τους Πράσινους, είναι οι ρυθμίσεις που απαιτούν βιώσιμα επίπεδα αλιείας από το 2015 και έπειτα, θέσπιση διαχειριστικών σχεδίων για τα αλιευτικά πεδία, ώστε να μπορέσουν τα αλιευτικά αποθέματα να αποκατασταθούν σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για να ανακάμψει με φυσικό τρόπο ο πλούτος των θαλασσών αλλά και δέσμευση για τον τερματισμό των μαζικών απορρίψεων ψαριών στη θάλασσα (οι απορρίψεις φτάνουν σήμερα μέχρι και το ¼ των ποσοτήτων που αλιεύονται).

Οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και να υποστηρίξουν τη βιώσιμη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής αρχίζοντας αμέσως και όχι το 2020. Αυτό θα επιτρέψει να αποκατασταθούν τα ιχθυαποθέματα το συντομότερο δυνατό, θα δώσει την ευκαιρία στον κλάδο της αλιείας να ξαναγίνει βιώσιμος και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, με την είσοδο νέων στο επάγγελμα.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσόγελος συναντήθηκε με εργαζομένους στην Χαλυβουργία, σημειώνοντας πως,   
Μεταξύ 2000 και 2010, περισσότερες από 11000 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη. Καταστράφηκαν 1,8 θέσεις εργασίας για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργήθηκε. Η αναλογία αυξάνεται σε 2,5 (καταστρέφονται) - 1 (δημιουργείται) μεταξύ του 2008 και του 2010!

Στην Ευρώπη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία έχουν εξαφανιστεί από την αρχή της κρίσης.
Στη Γαλλία, το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, δεδομένου ότι μεταξύ των ετών 1991 και 2010, εξαφανίστηκαν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον όμιλο της Arcelor Mittal, της μεταλλουργίας - χαλυβουργίας που έχει αποφασίσει να κλείσει πολλές μονάδες της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αν και δραστηριοποιείται παγκόσμια. Δυστυχώς, η προσπάθεια  της ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Ελλάδα, από την μονάδα της ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο Βόλο, μόνο που τότε δεν υπήρξε κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των εργαζομένων του Βόλου.

Οι εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τους Πράσινους, αλλά τώρα έχουν αναπτύξει ένα ουσιαστικό διάλογο μαζί τους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των συνδικάτων της Arcelor Mittal συμμετείχαν στη συνεδρίαση των πράσινων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο και συζήτησαν μαζί τους αφενός για την προσπάθεια της ιδιοκτησίας του ομίλου να κλείσει μονάδες που έχει σε Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία και Λουξεμβούργο (ενώ έχει κλείσει ήδη την μονάδα της στον Βόλο) και αφετέρου για τις προοπτικές του κλάδου της χαλυβουργίας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εδώ και 8 μήνες η ιδιοκτησία του μεγάλου αυτού ομίλου που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο καταστρέφει αξίες και γνώσεις αντί να επιδιώξει να επιλύσει τυχόν προβλήματα μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.