Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

o Πρόεδρος της Santo Wines στην παρουσίαση της δράσης Σαντορίνη 2013 – έτος Γαστρονομίας

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του κ. Καφούρου, προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines, κατα την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της δράσης «Σαντορίνη 2013 – έτος Γαστρονομίας»,

Με μία σημαντική του   απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας , ανακήρυξε τη νέα χρονιά,  το 2013  ως  έτος γαστρονομίας για το νησί μας.
Πιθανώς η απόφαση αυτή να προκαλεί ποικίλα ερωτήματα  σε  έναν απλό και  ανυποψίαστο πολίτη του τύπου :
καλά, η Σαντορίνη ένα τόσο μικρό και κυρίως τουριστικό νησί, έχει αγροτική οικονομία? Έχει αγροτικά προϊόντα?  έχει γαστρονομία?
ενώ κάποιος άλλος πιθανώς θα αναρωτάτε, καλά τώρα που πεινάει ο κόσμος, εσείς κηρύσσετε έτος γαστρονομίας, μήπως προκαλείτε? 
Όσο αφορά το πρώτο ερώτημα, αν  έχει η Σαντορίνη αγροτική οικονομία?
Θεωρώ ότι η απάντηση βρίσκεται  στη διερεύνηση της   αντίληψης και της στρατηγικής ανάπτυξης  που διαλέξαμε για τον τόπο μας, μια χούφτα άνθρωποι στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, μαζί με κάποιους ανθρώπους του τουρισμού, την εποχή της ευμάρειας ,   να δώσουμε αξία στα προϊόντα και στους ανθρώπους της γης, να διασώσουμε και να αναπτύξουμε το κρασί μας, τη τομάτα μας και τη φάβα μας, να φτιάξουμε μια σύγχρονη και υγιή συνεταιριστική οργάνωση,  να φέρουμε κοντά  μας νέα παιδιά, να διασώσουμε τον αμπελώνα μας και τις ποικιλίες του, να  φυτέψουμε νέα αμπέλια και να εκσυγχρονίσουμε τις καλλιέργειες μας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σήμερα 30 χρόνια μετά την μαζική έλευση του τουρισμού στο νησί μας, μέσα από πολύ δύσκολη προσπάθεια καταφέραμε να:
Να διπλασιάσουμε την καλλιεργούμενη  γη, στη Σαντορίνη και κατά συνέπεια το φυσικό αγροτικό τοπίο.
Να  έχουμε υπερεπάρκεια σε όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, για να τα απολαμβάνουν  οι επισκέπτες μας.
Να προβάλλουμε τον τόπο μας μέσα από τα Επώνυμα  και Ποιοτικά  προϊόντα μας. Μάλιστα η τοποποικιλία ΑΣΥΡΤΙΚΟ -  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ αποτελούν  τη ναυαρχίδα, την αιχμή του δόρατος, της   Εθνικής καμπάνιας στο εξωτερικό  να  βγάλουμε το Ελληνικό κρασί έξω.
Όσο αφορά το δεύτερο ερώτημα, καλά την χρονιά της κρίσης, την χρονιά της πείνας, κηρύσσετε έτος γαστρονομίας?
Κηρύσσουμε έτος γαστρονομίας ακριβώς για να μην πεινάσουμε,   ανάφερα πριν λίγες μέρες, σε μια άλλη ομιλία μου ότι μόνο για  το προηγούμενο έτος  το 2012, η αγροτική γη,  συνείσφερε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ στις αγροτικές  Σαντορινιές οικογένειες, από τα πρωτογενή   προϊόντα, χώρια   την υπεραξία που άφησε στην οικονομία του νησιού   η  μεταποίηση και η  εμπορία των προϊόντων αυτών. Σκεφτείτε τι ανάσα αποτελούν τα χρήματα αυτά αυτήν τη χρονική περίοδο που τα πάντα φαίνονται μαύρα.
Σήμερα κυρίες και κύριοι ως χώρα βιώνουμε έναν Γολγοθά, έναν Γολγοθά με  φόρους, ανεργία, μιζέρια και ταπείνωση.
Σε αυτήν την αίθουσα  εδώ στην άκρη του Αιγαίου εμείς οι Σαντορινιοί προβάλουμε  το ανάστημά μας,  καταθέτουμε την πρότασή μας και  δείχνουμε το δρόμο της ανάπτυξης .
Άποψή μας είναι ότι ο δρόμος της ανάπτυξης  δεν είναι ο εύκολος ο   φοροεισπρακτικός που δυστυχώς  ακολουθείται ως ευαγγέλιο,  αλλά ο δύσκολος δρόμος  της παραγωγής και της αξιοποίησης   κάθε συγκριτικού πλεονέκτημά μας.
Και ως τέτοια συγκριτικά  πλεονεκτήματα, εμείς οι Σαντορινιοί αντιλαμβανόμαστε  τόσο τη   φυσική  ομορφιά του τόπου μας,  που  τόσο  απλόχερα μας  χάρισε ο Μεγαλοδύναμος, όσο και  τα δημιουργήματα της ανθρώπινης  παρέμβασης,   όπως  είναι  η μοναδική μας  αρχιτεκτονική, οι παραδοσιακοί  μας οικισμοί, ο μοναδικός μας αμπελώνας αλλά και οι άνθρωποι και  οι θησαυροί αυτής της ευλογημένης γης.
 Το κρασί μας, η φάβα  μας , το τοματάκι μας,   οι παραδοσιακές μας  γεύσεις, η τοπική κουζίνα, τα εστιατόρια, η παραδοσιακή φιλοξενία του Σαντορινιού,  αποτελούν έναν   σημαντικό και επιπλέον  λόγο για  να επισκεφτεί κανείς τη Σαντορίνη σήμερα.
Κλείνοντας  θέλω να προλάβω τις σκέψεις κάποιων από σας, αφού δικαιολογημένα ίσως θα σκέφτεστε, ότι  πράγματι η  ανακήρυξη του 2013 ως έτους γαστρονομίας μπορεί μεν να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση,  μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν   μια  καλή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν κάποιοι, εξαπατώντας τον ξένο και ντόπιο καταναλωτή, πουλώντας του ως Σαντορινιά προϊόντα, προϊόντα ξενόφερτα, κακής ποιότητας, προκαλώντας  ζημιά και δυσφήμιση στην προσπάθεια τη δική μας αλλά και στο νησί μας γενικότερα.
Σκέψεις και φόβοι απόλυτα δικαιολογημένοι, γι αυτό πρέπει στο έτος  2013 ως έτος Γαστρονομίας  πέρα από τις εκδηλώσεις προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων, τις ομιλίες, και τα συμπόσια,  θα πρέπει να ενταχθούν  και μερικές αλλαγές, αλλαγές συμπεριφοράς και νοοτροπίας  όλων μας. 

Κυρίες και κύριοι αν και  εφ όσον το 2013 καταφέρουμε :
Να αλλάξουμε τις συνήθειές κάποιων, πχ να φέρνουν  βυτία κρασιού και φορτηγά φάβας στον Αθηνιό.
Να πείσουμε  τους Σαντορινιούς  να καταναλώνουν προϊόντα τοπικής παραγωγής,
Να πείσουμε τους επιχειρηματίες να προωθούν τα τοπικά μας προϊόντα και όχι αυτά που μοιάζουν με Σαντορινιά
Να εμπεδώσουμε  Σαντορινιά συνείδηση στον επισκέπτη μας,  να   προτιμά  τα προϊόντα του τόπου μας.
Αν όλοι μαζί Δήμος , Επιχειρήσεις, Παραγωγικοί φορείς και καταναλωτές, δημιουργήσουμε  και στηρίξουμε ένα  ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ, με έργα και όχι στα λόγια.
Τότε είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι, η ανακήρυξη του έτους 2013 ως έτος γαστρονομίας για το νησί μας, θα είναι μια απόφαση ουσιαστική και όχι συμβολική, που θα αποτελεί και την συμβολή της Σαντορίνης  στο ερώτημα, πως βγαίνουμε από την κρίση,  χωρίς τον λογαριασμό να πληρώνει ο πολίτης.