Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2013

Φηρά, μια όμορφη πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της..

Ομορφότερα παρά ποτέ μοιάζουν και είναι "τα Φηρά", η πρωτεύουσα της Σαντορίνης κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Μιας και απ ότι φαίνεται οι συζητήσεις, οι αποφάσεις, οι επιλογές καθώς και η δουλειά που προηγήθηκε κατά την διάρκεια του χειμώνα από πλευράς της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό και όμορφο αποτέλεσμα, ενώ αρκετά από τα προβλήματα (κυκλοφορία των αυτοκινήτων, παρκαρίσματα στους κεντρικούς δρόμους, πεζοδρόμια, θέσεις των κάδων απορριμάτων κλπ) που υπήρχαν στο παρελθόν φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν κάνοντας τα Φηρά μια όμορφη πόλη για να την ζουν οι κάτοικοί της και να την επισκέπτονται οι επισκέπτες της.

Περιποιημένη, καθαρή, όμορφη, οργανωμένη και ανθρώπινη.

Πόσο μάλλον εάν έχει καιρό να τα επισκεφθεί κανείς ή να τα περπατήσει για τις δουλειές ή για την βόλτα του, τα Φηρά φαίνεται ότι φέτος κάνουν την διαφορά.

Σε ότι αφορά τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της πόλης, αυτά δεν έχουν .. αλλάξει και πολύ μιας και τα Φηρά, σε μεγάλο μέρος τους, βρίσκονται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, χτισμένα επάνω στην καλντέρα με θέα αυτήν την ίδια απ άκρη σ' άκρη, και βέβαια το πέλαγο από ύψος 350 περίπου μέτρων.

Τα Φηρά, όπως άλλωστε γνωρίζουν οι δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών τους, βρίσκονται σε ενα μοναδικό και υπέροχο φυσικό περιβάλλον, ενώ έχουν ενδιαφέροντα μουσεία και αξιοθέατα καθώς και μια μεγάλη αγορά που αποτελείται από δεκάδες εμπορικά καταστήματα, και καταστήματα όλων των ειδών της εστίασης για όλα τα γούστα.

Πέρα από τον σύγχρονο εμπορικό χαρακτήρα τους, στα Φηρά, υπάρχουν επίσης πολλά αξιόλογα να παρατηρήσει ή και να επισκεφθεί κανείς παλιά και παραδοσιακά κτήρια, είτε πρόκειται για αρχοντικά, είτε για υπόσκαφα σπίτια, τα οποία, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις συντηρηθεί όμορφα, με μεράκι και γούστο, έχουν "επικαιροποιήσει" ,κατά κάποιον τρόπο, την αρχική φυσιογνωμία τους, "δένοντας" όμορφα με τα σύγχρονα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια.

Τελευταία δε, αυτό που παρατηρούμε είναι όλο και περισσότερα κτήρια τα οποία έχουν εμπορική χρήση και βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν ανακαινιστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργούν μια ενιαία εικόνα, μιας σύγχρονης πόλης κι ενός σύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών νησιώτικου τουριστικού προορισμού.

Τα τελευταία χρόνια ο επισκέπτης και ο μόνιμος κάτοικος της πόλης μπορούν να βρουν καταστήματα με φαγητό για όλα τα γούστα, από «αυστηρά» παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στην τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της γής του νησιού, μέχρι τα πιο .. προχωρημένα της σύγχρονης ευρωπαϊκής –κουζίνας-, όπως επίσης στυλάτα και μοντέρνας αισθητικής και χαρακτήρα café.

Απο ενα "καλό τραπέζι" δηλαδή σε ένα εστιατόριο στην καλντέρα με προσεγμένο σέρβις και αισθητική, αλλά και σε οτι αφορά το "γρήγορο" φαγητό ή γλυκό που όλοι γευόμαστε σε ενα υπαίθριο τραπεζάκι ή ακόμη και περπατώντας κατά την διάρκεια της βόλτας.

Και για να ολοκληρώσουμε την σύντομη αυτή αναφορά, στα σίγουρα αξίζει να πούμε οτι τα Φηρά δεν θα ήταν η όμορφη πόλη που .. έχουν γίνει χωρίς την καθημερινή προσπάθεια από πλευράς όσων ζουν και εργάζονται σε αυτήν.

Σε μια μεσαίου μεγέθους νησιώτικη πόλη με που συνδυάζει τον σύγχρονο εμπορικό – τουριστικό χαρακτήρα, με την παλιά αλλά και σύγχρονη αρχιτεκτονική, υπέροχη θέα, κοσμοπολίτικη γαστρονομία καθώς και μια πολύ καλή φήμη ως η πρωτεύουσα ενός από τα διαχρονικά επιλεγμένα ως απο τα πιο όμορφα και δημοφιλή νησιά του κόσμου...

Απο το αρχικό κείμενο στο «έχουμε και λέμε» 6.6.2012