Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

εκδήλωση μνήμης και τιμής στο ζευγος Ζαφειρόπουλου

Εκδήλωση μνήμης συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θήρας και η Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών ύστερα απο πρόταση της δεύτερης, στον αείμνηστο Νίκο Ζαφειρόπουλο και τιμής στην Φωτεινή Ζαφειροπούλου την Κυριακή 22 Μαϊου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος ήταν Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ανασκαφέας του Νεκροταφείου της Αρχαίας Θήρας και η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Την προσφώνηση της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος, την εισήγηση ο κ. Λιγνός, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και τις ομιλίες οι αρχαιολόγοι κυρίες Μάγια Ευσταθίου, Λίντα Τσαμπίρη και Φωτεινή Ζαφειροπούλου.
Ο κ. Ζώρζος εξήρε την προσφορά των τιμώμενων στη Σαντορίνη και στις Κυκλάδες και απένειμε το μετάλλιο τιμής του Δήμου Σαντορίνης μετά διπλώματος και αναμνηστικό δώρο (γκραβούρα έκρηξης του Ηφαιστείου του 1866) στη Δρα Φωτεινή Ζαφειροπούλου ενω ακολούθησαν οι συνοπτικές ομιλίες από τις αρχαιολόγους κ. Λίντα Τσαμπίρη για τις προσωπικότητες και το έργο των τιμώμενων και κ. Μάγια Ευσταθίου για τις ανασκαφές του Νίκου Ζαφειρόπουλου στη θέση Σελλάδα, κάτω από την Αρχαία Θήρα, όπου ανέσκαψε μέρος του Νεκροταφείου της πόλης, με σημαντικά ευρήματα. Οι ομιλίες συνοδευόταν και με προβολή φωτεινών εικόνων.
Η τιμηθείσα Δρ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Ζώρζο και το Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Λιγνό για την πρωτοβουλία τους και αναφέρθηκε στους παλιούς Αρχαιοφύλακες και στην ανεκτίμητη προσφορά τους στη διάσωση των αρχαιολογικών θησαυρών της Θήρας.