Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

Sea Diamond - no money, no honey (και για δεν το λέγατε τόσον καιρό..)

Για την -εντυπωσιακά ξέκαθαρή- δήλωση του Υπουργού Θαλλασίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδη μας ενημέρωσε πριν απο λίγες ημέρες η Επιτροπή Πολιτών για το θέμα του Sea Diamond , σύμφωνα με την οποία σε απλά ελληνικά "δεν υπάρχει σάλιο", σύμφωνα δε με τα ελληνικά του υπουργού "δεν υπάρχουν χρήματα -αυτη τουλάχιστο την εποχή- για να πραγματοποιηθεί μια εξαιρετικά πολυδάπανη, πλήν όμως αναγκαία, όπως δεν ξέχασε να αναφέρει ο υπυργός, επιχείρηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης η επιχείρηση αυτη θα κόστιζε περί τα150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν η ιδιοκτήτρια εταιρία και η ασφαλιστική της, και δευτερευόντος το κράτος, κι αυτό σε περιπτώση ανάγκης ... Σύμφωνα δε με την Επιτροπή Πολιτών η οποία εμένει στην θέση της για την ανέλκυση του ναυαγίου, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η πλοιοκτήτρια εταιρία να αποζημιώθηκε για την απώλεια του σκάφους της με ποσό πολύ μεγαλύτερο απο αυτό που όφειλε να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο ως πρόστιμο για το σύνολό των παραβάσεών της, ως συνεπειών του ατυχήματος και του ναυαγίου.


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό newpost,
«Λέω ξεκάθαρα πως το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανελκύσει το ναυάγιο του Sea Diamond - κάτι που αποτελεί την καλύτερη λύση για την Σαντορίνη. Κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πάνω από 150 εκ. ευρώ, και αφορά την εταιρεία και την ασφαλιστική της εταιρείας. Από κει και πέρα, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σπύρου Χαλβατζή.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κος Χαλβατζής παρατήρησε πως «μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο και το κουφάρι του Sea Diamond παραμένει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα - και το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ».
Ο βουλευτής επικαλέστηκε έκθεση του Πολυτεχνείου της Κρήτης, που διαπιστώνει διαρροή βαρέων μετάλλων, εμφανιζόμενη στα ψάρια και τα στρείδια. «Τι θα κάνετε; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υγρών; Πότε θα γίνει η ανέλκυσή του; Πάρθηκαν μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και αποκατάσταση ζημιών;» ρώτησε ο κος Χαλβατζής.
Απαντώντας, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ανέφερε πως απ’ την πρώτη στιγμή που συνέβη το ναυάγιο μέχρι και σήμερα, έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής, (εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή, διατήρηση πλωτού φράγματος, έλεγχοι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, εργασίες άντλησης των καυσίμων του), ενώ έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκ. ευρώ σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Η εταιρεία πήρε 55 εκ. ευρώ αποζημίωση για το ναυάγιο κι εσείς επιβάλλατε πρόστιμα 8 εκ.. Αν τα πήρατε δεν το ξέρουμε» απάντησε ο Σπύρος Χαλβατζής. «Έχει ευθύνη και η εταιρεία - αλλά εσείς πρέπει να πιάσετε το αυτί ενός εκάστου. Το πλοίο περιέχει ρυπογόνες, τοξικές ουσίες, σε μπαταρίες, τηλεοράσεις, ψυγεία, μηχανήματα, εργαλεία. Όλα αυτά εκλύουν επικίνδυνα μικροσώματα που θα καταστρέψουν την περιοχή. Όλοι κατά καιρούς υπόσχονται και σεις το είπατε πως δεν θα προχωρήσετε στην ανέλκυση. Αύριο μεθαύριο, φοβούμαστε πως θα λέτε πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Βεβαίως, η καλύτερη λύση είναι η ανέλκυση, αλλά δεν έχουμε εμείς σαν υπουργείο, τη δυνατότητα να το κάνουμε. Οφείλει η εταιρεία να λάβει αποφάσεις και να αναλάβουν το κόστος, ανέφερε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση κάτοικοι του νησιού ανέφεραν οτι,
Πόσο άραγε κοστολογείται το νησί μας σήμερα;;; Πόσο άραγε κοστολογούν οι πολιτικοί, που αποφασίζουν για εμάς, την υγεία μας και τη ζωή μας;;;
Πόσο αξίζει άραγε για αυτούς η ποιότητα ζωής των παιδιών μας αύριο σε αυτό τον τόπο;;; Μάλλον ξεχνούν πόσα εκατομμύρια ευρώ προσφέρει κάθε χρόνο η Σαντορίνη στα κρατικά ταμεία.... Μάλλον τελικά έχουν σκοπό να μας ξεπουλήσουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που αξίζουμε...
Πού πήγανε τελικά οι νόμοι και τα ψηφίσματα του Κράτους;;; Ποιος μας προστατεύει;;; Είμαστε έρμαια της τύχης μας και του κάθε επίδοξου κερδοσκόπου;;;