Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

Παναγιώτης Ρήγας - ενημέρωση

«Οφείλουμε να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μπορεί να ανεχτεί παρά μόνον άριστες επιδόσεις, από όλους τους συντελεστές της υλοποίησης των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, στη συνάντηση που οργανώθηκε στη Σύρο, την Παρασκευή 20 Μαΐου, με θέμα την επιτάχυνση στην υλοποίηση του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2007 – 2013.

O κ. Ρήγας ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να απλοποιηθούν περισσότερο οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και να υπάρξει ουσιαστικότερη ενίσχυση των τελικών δικαιούχων στην ωρίμανση και εκτέλεση των έργων ΠΕΠ.
Ο Υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας, κάλεσε τους παριστάμενους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για την επιτάχυνση της πορείας του ΠΕΠ, απαλλάσσοντας το πρόγραμμα από ανώριμα έργα και προωθώντας εκείνα που έχουν τις προϋποθέσεις ταχείας υλοποίησης και απορρόφησης πόρων.

Στις Βρυξέλλες, βρέθηκε την Πέμπτη 26 Μαΐου ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελική διαπραγμάτευση για την υπογραφή τον Ιούνιο του τελικού κειμένου συνεργασίας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2009-2014.
Ο Υφυπουργός εκπροσωπώντας το «Δικαιούχο Κράτος»- που είναι η Ελλάδα- και οι εκπρόσωποι των «δοτριών χωρών» -Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν- συζήτησαν και συμφώνησαν τις οριστικές οικονομικές παραμέτρους και το πλαίσιο εφαρμογής του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα 60 εκατ. ευρώ θα είναι συμμετοχή των δοτριών χωρών (κυρίως της Νορβηγίας ) και τα 9 εκατ. ευρώ θα είναι η ελληνική συμμετοχή.
Οι στόχοι του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ. 2009-2014 είναι η συνεισφορά στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών.