Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

Δήμος Σαντορίνης - ενημέρωση για την οργάνωση οργάνου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών

Τουλάχιστο ως ατυχής σύμπτωση, από αυτές που σπάνιες φορές μπορεί να συμβούν, μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι την 23η Μαΐου, οπότε και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σαντορίνης σύσκεψη φορέων για την οργάνωση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, συνέβη το ατυχές περιστατικό της πτώσης βράχου, του θανάσιμου τραυματισμού ενός Αμερικανού επισκέπτη και του τραυματισμού 4 ακόμη γυναικών.
Το περιστατικό επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη καλού συντονισμού και εγρήγορσης των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και των εθελοντών που συμμετέχουν στις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην εν λόγο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καφούρου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) αποτελεί την καρδιά του συστήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κατά την περίοδο εκτάκτων καταστάσεων.
Tο Σ.Τ.Ο. κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας φυσικής, τεχνολογικής ή άλλου είδους καταστροφής, λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Το όργανο αποτελείται από τους : Δήμαρχο Θήρας ως Πρόεδρο, Μάρκο Καφούρο ως αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Αντώνιο Χάλαρη Δημοτικό Σύμβουλο, Σπυρίδωνα Δρόσο Δημοτικό Σύμβουλος, Αγγελέτο Αργυρό Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας – Εθελοντικών Ομάδων Δήμου, Ηλία Μάινα εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου, Επισμηναγό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο εκπρόσωπο του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας, Αστυνόμο Α΄ Δημήτριο Παντελή Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Εμμανουήλ Βασαλάκη Λιμενάρχη Θήρας, Ανθυποπύραργο Ειρήνη Βάλβη, Προϊσταμένη Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας, Χρυσαυγή Βράντζα Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, Σπυρίδωνα Κελμάερ εκπρόσωπος Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Θήρας, Θωμά Ντάλλα εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας, Κωνσταντίνο Κανελλάκη μέλος, Γεώργιο Δανέζη εκπρόσωπος Διασωστικού Σώματος Θήρας, Νεκτάριο Ρούσσο εκπρόσωπος Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού, Γεράσιμο Κανακάρη, εκπρόσωπο Συλλόγου Λεμβούχων Θήρας.

Οι αρμοδιότητες του Σ.Τ.Ο. είναι:
Να συντονίζει τη δράση για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση της καταστροφής εντός των ορίων του Δήμου, σύμφωνα και με τα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων από καταστροφές της Περιφέρειας, του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού και τις εγκυκλίους που εκδίδονται για τη λήψη μέτρων για ειδικούς κινδύνους.
Να μεριμνά για τη σύνταξη μνημονίων, ενεργειών για κάθε είδους καταστροφής / έκτακτης ανάγκης, εναρμονισμένα με ειδικά σχέδια αντιμετώπισης τα οποία κοινοποιεί στην Περιφέρεια καθώς και σχέδια δράσης και μνηνόνια συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς σε τοπικό επίπεδο.
Να καθορίζει και να διευκρινίζει τους ρόλους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, γραφείων, ομάδων στην πράξη, ώστε να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν έγκαιρα και εύρυθμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Να συντονίζει το έργο χαρτογράφησης των ευπαθών περιοχών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Να προβλέπει και να εισηγείται για τα απαιτούμενα κονδύλια υλοποίησης των μέτρων και δράσεων, προληπτικών και έκτακτων, του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας εντός των ορίων του Δήμου.
Να εισηγείται για χώρους υποδοχής πληγέντων, ανά είδος έκτακτης ανάγκης, εντός των ορίων του Δήμου.
Να συνεργάζεται με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Να ενημερώνει άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περίπτωση έκτακτης.
Να εισηγείται το χαρακτηρισμό του είδους της καταστροφής προς το Δήμαρχο, που με τη σειρά του ενημερώνει το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Να εισηγείται το αίτημα παροχής μέσων ή / και υλικών διαβίωσης πληγέντων από την Περιφέρεια / Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας / Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης / Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, όταν δεν επαρκούν τα μέσα του Δήμου.
Να εισηγείται το αίτημα δραστηριοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντών.
Να συνεργάζεται με την Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών της Περιφέρειας καθώς και να έχει την ευθύνη για την κατάρτιση σχετικών μελετών, οδηγιών, προσδιορισμό αναγκών σε εκπαίδευση και εκτέλεση ασκήσεων ετοιμότητας.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην σύσκεψη ο κ. Καφούρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι,
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Θήρας, στα πλαίσια της κοινωνικής του αποστολής, αλλά και της υποχρέωσή του.
Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναληφθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων επιπέδων διοίκησης, να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμοδίων υπηρεσιών, να δημιουργηθούν και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εθελοντικές ομάδες και να αναβαθμιστεί το καθεστώς του εθελοντή πολίτη και της αυτοπροστασίας των πολιτών.
Ο Συντονισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές προγραμματισμού στην αντιμετώπιση και διαχείριση των μαζικών εκτάκτων καταστάσεων, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το συνωστισμό στελεχών, υπηρεσιών και προϊόντων που πολλές φορές κατακλύζουν τον τόπο της καταστροφής.