Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

συνέντευξη Μαχαιρίδη στο περιοδικό "επίκαιρα"

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό ημερών εφαρμογής του «Καλλικράτη», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κλήθηκε από το περιοδικό «Επίκαιρα»  να καταθέσει τις απόψεις, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες που έθεσε η περιφερειακή αρχή για το πρώτο διάστημα άσκησης των καθηκόντων της.
Συνέντευξή του μεταξύ άλλων ανέφερε οτι,
“Το Νότιο Αιγαίο είναι μια Περιφέρεια που αποτελείται από σαράντα οκτώ κατοικημένα νησιά, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις πρώτες εκατό μέρες και για όσο διάστημα χρειαστεί, είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε άρτια τη διοικητική δομή, ώστε οι υπηρεσίες και οι πολιτικές μας να διαχέονται παντού και να αγγίζουν τον κάθε νησιώτη, όπου αυτός ζει, χωρίς να νοιώθει πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Μία από τις μεγάλες τομές που πετύχαμε στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο νησιωτικό χώρο είναι, το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων να εκχωρηθούν στους θεσμικά ισχυρούς Δήμους. Ανάμεσα λοιπόν στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης οι ρόλοι είναι σαφείς και ξεκάθαροι.
Ζητούμενο για την αιρετή Περιφέρεια είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κεντρικού κράτους. Να πείσει την κεντρική διοίκηση, γραφειοκράτες και υπουργούς, ότι πρέπει να τολμήσουν να αποκεντρώσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην περιφέρεια.