Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

ενημέρωση για το ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο "Υπερια"

 Ενημέρωση για το ιδιαίτερα επιτυχημένο 9ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥPERIA 2011, που πραγματοποιήθηκε στην Αιγιάλη της Αμοργού μας παρείχε ο νομικός, δημοσιογράφος και εκδότης των Θηραικών Νέων κ. Λιγνός.

Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ 2011 σημείωσε και φέτος εξαιρετική επιτυχία, τόσο στις συμμετοχές, όσο και στις ανακοινώσεις. Συμμετείχαν δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και συνεργεία τηλεόρασης από Αυστρία, Δανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σουηδία, κ.ά.
Tην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, κήρυξε ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσσος.

Η γνωριμία του πολιτισμού της Αμοργού έγινε με τις επισκέψεις σε μνημεία, όπως την περίφημη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, την Παναγία Επανωχωριανή, όπου και παρακολούθησαν τη λιτανεία των εικόνων του Μοναστηριού, την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια, τον Άγιο Γεώργιο Βαλσαμωτή, κτισμένο στη θέση του Αρχαίου Υδρομαντείου και με τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα χωριά του νησιού με τη χαρακτηριστική λαϊκή και εκκλησιαστική αμοργιανή αρχιτεκτονική.

Την ωραία φύση της Αμοργού απόλαυσαν με τις περιηγήσεις στις εξοχές της. Στην Λαγκάδα επισκέφθηκαν το αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από αμοργιανά βότανα του κ. Βαγγέλη Βασσάλου, με τις ειδικές αναφορές του για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Η επίσκεψη των χωριών και της υπαίθρου της Αμοργού, τα γεύματα και τα δείπνα με τις παραδοσιακές νοστιμιές, η μουσική, τα τραγούδια, οι χοροί και τα γλέντια, ολοκλήρωσαν τη γνωριμία για το σύγχρονο πολιτισμό της ωραίας και γραφικής Αμοργού.

ΟΜΙΛΙΕΣ
«Πολιτισμός και Ειρήνη στη Μεσόγειο» από τη Δρ.Φιλιώ Διαμαντή, αναπληρώτρια συντονίστρια του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh.
«Τα ενεργειακά πεδία της Αμοργού» από το Δρ. Δημήτρη Περδετζόγλου.
«Βιώσιμος Τουρισμός» από την κ. Alison Womack.
Φωτογραφικό ταξίδι με τα ηχοράματα «Προσανατολισμοί στο Αιγαίο» «Σκουριά & Αλμύρα» του γνωστού καλλιτέχνη φωτογράφου κ. Δημήτρη Ταλιάνη.
«Αγροτική Κληρονομιά της Αμοργού» από την περιβαλλοντολόγο κ. Κατερίνα Κανακάρη.
«Άνθρωπος-Περιβάλλον-Τεχνολογία» από την κ. Μάγδα Ρούσση, ερευνήτρια-εικαστικό, σχεδιάστρια.
«Αρχαία νομίσματα της Αμοργού» από τον κ. Αντώνη Βλαβιανό, αρχιτέκτονα, δημοσιογράφο.
«Αμοργιανοί χιτώνες» από τον αρχαιολόγο–ανασκαφέα στην Κέρο κ. Γιώργο Γαβαλά.
«Ταινίες που επηρέασαν τον Τουρισμό στην Ελλάδα» από την κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου διευθύντρια του ξενοδοχείου «Αegialis Hotel & Spa» και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων.
«Ελληνικός Κινηματογράφος» από τον κ. Μανώλη Ζανδέ, σκηνοθέτη της ΕΤ3.
“Geocaching” παρουσίαση και επεξήγηση του project από τον εμπνευστή του κ. Erwin Werdenigg.
«Τα παραμύθια της Αμοργού ανά τους αιώνες», από την κ. Ελένη Κουντουρούπη-Γιαννακοπούλου.
Για το βιβλίο του «Ασφοντυλίτης», μίλησε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Ηλίας Προβόπουλος, που ξενάγησε τους Συνέδρους στον εντυπωσιακό αγροποιμενικό οικισμό του Ασφοντυλίτη.
Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Αγγλίδας ζωγράφου Judy Attwood .

Παράλληλα με το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, όπου παρουσιάστηκαν οι παρακάτω ταινίες:

Barcelos – Aquem e Alem Atlantico του Carlos Araujo, Enviroment – Culture – Development του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,
365 Churches της Luiza Barcan, Amorgos – Island of the sky του Carlos Araujo,
The winds of Keros Island της Marina Kounelaki, GREECE του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Winter Fruits του Nekompromitovani Intelektualci Beograda,
Journey to the light Amorgos από την Μαρίνα Κομνηνού,
Turnat Cienega de Zapata Cuba της Travelfilm.se Inca Tours,
Viva Amorgos του Sabien Rodenbach, Inspiration Old Mountain του Mladen Velimiromic,
World Water War των Μενέλαου Παμπουκίδη και Στέλιου Αλεξανδράκη,
Asti το τραγούδι του Βάκχου του Μανώλη Ζανδέ

Τα βραβεία απέσπασαν:
1o βραβείο Asti το τραγούδι του Βάκχου του Μανώλη Ζανδέ
2ο βραβείο Inspiration Old Mountain του Mladen Velimiromic, από τη Σερβία
3ο βραβείο 365 Churches της Luiza Barcan από τη Ρουμανία

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συνόψισε ο Συντονιστής του Συνεδρίου νομικός – δημοσιογράφος κ. Εμμανουήλ Λιγνός, ο οποίος συνεχάρη εκ μέρους όλων των Συνέδρων την Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Ειρήνη Γιαννακοπούλου και τους συνεργάτες της, καθώς και το προσωπικό όλων των τμημάτων του “Aegialis Hotel & Spa” για τις άψογες υπηρεσίες τους.
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν ο Πρεσβευτής της Ρουμανίας, George Ciamba, η Γενική Γραμματέας της Πρεσβείας του Κογκό, Alima Mulamba, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου κ.α.