Σάββατο, Μαΐου 07, 2011

διεθνές χορευτικό σχήμα Σαντορίνης - δραστηριότητες

Το Διεθνές Χορευτικό Σχήμα Σαντορίνης "Σταματίνα Ξιάρχου" σε ανακοίνωσή του με τίτλο "Χορευοντας στη Μεγαλονησο" μας ενημερώνει σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του σχήματος στην Κρήτη, όπου και παρουσίασαν την δουλειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Πριν από δυο χρονια συναντηθηκαν τα δυο χορευτικα στα Φηρα και στο Εμποριο για να παρουσιασουν την παραδοση της Σαντορινης και της Κρητης. Την φιλοξενια ανταπέδωσε με τον καλυτερο τροπο ο συλλογος Μεραμπελιωτων Ν. Ηρακλειου για το Διεθνες Χορευτικο Σχημα Σαντορινης της Σταματινας Ξιαρχου, δασκαλας χαρού του Δημου Θηρας. Η πολιτιστικη εκδηλωση που οργανωσε ο προεδρος Κιμων Χουρδακης για τα χορευτικα της Σαντορινης και η αψογη φιλοξενια των 35 χορευτων και μουσικων ηταν συγκινητικη. Ολο το ΔΣ των Μεραμπελιωτων μαγειρεψαν Κρητικους μεζεδες και κερασαν τοπικο ρακι.
Το διεθνες χορευτικο σχημα Σαντορινης "Σταματινα Ξιαρχου" πριν 18 χρονια χορεψε στο φεστιβαλ χορου της Ακαδημιας Ρεθυμνου και τιμηθηκε με το βραβειο του Μανωλη Λαγου για την καλυτερη παρουσιαση και την προσφορα του στην παραδοση.
Το 2011 στις 30 Απριλιου και 1η Μαιου Παγκοσμια Ημερα Χορου ξαναβρεθηκαν στην Κρητη να επιβεβαιωσουν για μια ακομη φορα την αριστη συνεργασια με τους αυθεντικους Κρητικους μουσικους και χορευτες του Μεραμπελου παρουσιαζοντας πρωτιστως την παραδοση της Σαντορινης.

Η χορευτικη ομαδα της Σαντορινης με την πειρα των 26 χρονων στους παραδοσιακους χορους τιμηθηκε από τον παλαιοτερο συλλογο της Κρητης. Χορευτες και μουσικοι εδωσαν την απολυτη Κυκλαδιτικη πνοη μεσα σε πληθος από κοσμο και τις δυο βραδιες, στο Σισι και ιδιαιτερα στην Νεαπολη που τους υποδεχτηκε ο δημαρχος Λασιθιου Δημητρης Κουνενακης και ο αντιδημαρχος Μενελαος Κουλεδακης. Κοντα τους παντα οι συντονιστες της εκδηλωσης, ο ακουραστος προεδρος Κιμων Χουρδακης με τον αδελφο του Μιχαλη Χουρδακη που ειπαν δεκαδες μαντιναδες για το Διεθνες Χορευτικο Σχημα και την αψογη παρουσια του.

Τοσο η δασκαλα Σταματινα Ξιαρχου και οι μαθητες της και οι μουσικοι Αγγελος Δροσσος (λυρα), Βαγγελης Βοτεας (βιολι), Γιαννης Βαρβαρηγος(λαουτο) και Παναγιωτης Κουτρακος(Σαντουρι) εδωσαν το καλυτερο της μουσικης τους δεξιοτεχνιας.
Την εκδηλωση τιμησαν με την παρουσια τους ο μεγαλος Λυραρογιαννης Βαρδας που τραγουδησε με αυθεντικο υφος τις δικες του μαντιναδες. Νικος Φλαμουρακης(βιολι), Ανδρεας Φλαμουρακης (λαουτο) και μεσα από τον σπανιους παραδοσιακους σκοπους που εκτελεσαν Κρητικα και νησιωτικα τραγουδια ξεσηκωσαν τον κοσμο για χορο.

Ευχαριστουμε την ευγενη προσφορα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας κ.κ. Επιφάνιο για τα ναυλα των μουσικων μας που είναι σπουδαστες του Εθνικου Ωδειου Αθηνων καθως και την κ. Μαριαννα Πελεκη για την βοηθεια της στο ραψιμο των μαντηλων του Διεθνους Χορευτικου Σχηματος Σαντορινης.