Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

σχετικά με τα οικονομικά των δήμων

Ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και την πορεία του «Καλλικράτη» θα κάνουν σήμερα (3.5) οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναφερθούν στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρημάτων που οφείλει η Κεντρική Κυβέρνηση στους Δήμους, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις για την θεσμική και οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ.
Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου γίνεται μία ημέρα πριν την Τετάρτη 4 Μαΐου, ημέρα που το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) έχει ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει εικοσιτετράωρο κλείσιμο των Δήμων.
Η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει τη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων «δραματική». Όπως υποστηρίζει οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.