Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 - πρόγραμμα

Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεών του ανακοίνωσε το Μέγαρο Γκύζη που βρίσκεται στα Φηρά της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα,

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 κάντε κλικ εδώ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8/2011, 21:00: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΖΕΡΜΙΑ
«Θαλασσινές περιπλανήσεις»
Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 σηκώνει αυλαία τη Δευτέρα 1η Αυγούστου με την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά, στην οποία ο ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά. Το μπλε της θάλασσας, η ένταση που αποπνέει η κίνηση των πλοίων στον αφρό και η μάχη των καταρτιών με τον άνεμο, αξιοποιούνται αλληγορικά και λειτουργούν με ποιητική διάθεση στα ζωγραφικά έργα του Βαγγέλη Τζερμιά, δίνοντας στο παραδοσιακό θέμα της θαλασσογραφίας νέα πνοή με έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση. Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου, 21:00 - Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2011

ΠΕΜΠΤΗ 4/8/2011, 21:00: ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με την Ζωή Παπαδοπούλου, μια τραγουδίστρια που έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες και την ερμηνεία της μέσα από τις συνεργασίες της τα τελευταία χρόνια με τους Μητροπάνο, Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Κότσιρα, Μακεδόνα, κ.α. Για το 2011 έχει ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο, με γνώμονα καθαρά το συναίσθημα και τη συγκίνηση που το καλό ελληνικό τραγούδι ξέρει να προκαλεί. Διασκευάζει και ερμηνεύει παλιά αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια της ψυχής, αλλά και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, σε μια μουσική παράσταση για πιάνο και φωνή. Μαζί της στο πιάνο η Σάσα Παπαλάμπρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8/2011, 21:00: ANDERS LΨNNE GRΨNSETH & DAVID SKINNER
Στις 7/8 το φεστιβάλ συνεχίζεται με μια ιδιαίτερη συνεργασία, το βραβευμένο jazz duo με το Νορβηγό σαξοφωνίστα Anders Lψnne Grψnseth και τον Άγγλο πιανίστα David Skinner, που παίζουν μαζί από το 1999 ως μέλη του νορβηγικού jazz quartet Sphinx. Από το 2005 άρχισαν να δουλεύουν μαζί ως ντουέτο, αναζητώντας νέες κατευθύνσεις και τρόπους για να συνδυάσουν τις επιρροές τους από την αμερικανική jazz, την ευρωπαϊκή κλασική μουσική του 20ου αιώνα και τη σύγχρονη jazz σύνθεση. Θα παρουσιάσουν ένα ευρύ ρεπερτόριο,που εκτείνεται από έργα γνωστών συνθετών (όπως οι Messiaen, Bartok και Ligeti) μέχρι jazz standards αλλά και δικές τους original συνθέσεις από την προσωπική τους δισκογραφία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8/2011, 21:00: "ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ..." Τρεις γυναίκες ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο
Στις 10/8 τρεις γυναίκες, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσου, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου και η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο στη μουσική παράσταση “Μια άλλη Φρίντα...”. Θα την προσεγγίσουν μέσα από τα μάτια της αδελφής της και τα κείμενα που έχει γράψει η ίδια στο ημερολόγιό της, ζωντανεύοντας το μύθο της Φρίντα μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/8/2011, 21:00: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
“Έρως και Ψυχή”
Στις 13/8 μία μοναδική μουσική εμπειρία από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης πιανιστικής τέχνης. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει σε μια μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Γκύζη τη νέα του δουλειά, με τίτλο “Έρως και Ψυχή”, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Πιανίστας και συνθέτης διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος συνδυάζει, με αριστοτεχνική ευελιξία και άνεση, διαφορετικά μουσικά στυλ και ιδιώματα, ξεδιπλώνοντας την μεγάλη πιανιστική του γκάμα, παράλληλα με την εντυπωσιακή συνθετική του ικανότητα. Μέσα από τις εξαιρετικές διεθνείς ηχογραφήσεις του για την ECM, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο προσωπικό μουσικό ύφος αναμειγνύοντας στοιχεία κλασικής, τζαζ και έθνικ μουσικής.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8/2011, 21:00: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ & VANESSA BENELLI MOSELL
Στις 17/8 ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για πιάνο και κλαρινέτο από δύο βραβευμένους rising stars από τη νέα γενιά βιρτουόζων σολίστ, τον Έλληνα κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο και την Ιταλίδα πιανίστα Vanessa Benelli Mosell. Η μουσική του ευφυΐα, η δεξιοτεχνία και οι ερμηνευτικές του ικανότητες έχουν ήδη κερδίσει στο Διονύση Γραμμένο σημαντικότατες κριτικές από κορυφαίους διεθνώς μαέστρους και σολίστ, καθώς και σημαντικότατες συνεργασίες και εμφανίσεις με καταξιωμένες διεθνώς ορχήστρες και σύνολα. Η Vanessa Benelli Mosell είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ταλαντούχα πιανίστα, πολυβραβευμένη για το γεμάτο ποιητικότητα και αισθαντικότητα παίξιμό της.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8/2011, 21:00: HUMAN TOUCH
Το ταξίδι συνεχίζεται στις 20/8 με τους Human Touch, ένα απο τα πλέον γνωστά, με προσωπικότητα και μοναδικό στυλ, τζαζ συγκροτήματα της χώρας μας εδώ και 13 χρόνια. Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σ' ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, μέσα απο την ποικιλία οργάνων που παίζει ο καθένας, άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα. Οι Human Touch είναι όντως ένα "ανθρώπινο άγγιγμα".

ΤΡΙΤΗ 23/8/2011, 21:00: ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ & THE SWINGIN΄ CATS
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23/8 με την εκρηκτική τραγουδίστρια Πέννυ Μπαλτατζή και το συγκρότημά της Penny & The Swingin’ Cats. Μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, μια χρονομηχανή που τρέχει από δεκαετία σε δεκαετία, και μας προσκαλούν σε ένα swing πάρτυ με πολύ κέφι και διάθεση για χορό με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών των τελευταίων δεκαετιών σε ρυθμούς swing, jive και charleston αλλά και με διασκευές σύγχρονων soul- funk κομματιών.