Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

οικολογικός άνεμος για Τ.Ο.Π.Σ.Α.

Σε μια εποχή κατάρρευσης της οικονομίας και έκρηξης της ανεργίας περιμέναμε να ακούσουμε από την Υπουργό Εργασίας αλλά και από την Περιφέρεια ένα σχέδιο που να συνδέει την απασχόληση με ενεργητικές πολιτικές και μάλιστα σε οικονομικούς τομείς που μπορούν να επιβιώσουν και να προσφέρουν λύσεις για "διατηρήσιμη” απασχόληση. Η Υπουργός Εργασίας μάς παρουσίασε στην πραγματικότητα ένα σχέδιο για “καφέ της παρηγοριάς”, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη στρατηγικής που υπάρχει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμων – διατηρήσιμων θέσεων απασχόλησης. Επιβεβαιώθηκε, η απουσία μιας συνεκτικής οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που να προσφέρει διέξοδο από την πολλαπλή κρίση στην οποία βυθιζόμαστε”. Αυτά τόνισε στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Πέμπτη 28/4/2011, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου μετά την παρουσίαση από την Υπουργό Εργασίας του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης για το Ν. Αιγαίο και άλλων προγραμμάτων για την ανεργία.

Κατα την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε σε στοιχεία σχετικά με την εργασία και την ανεργία στο Νότιο Αιγαίο, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει περισσότερο και καλύτερα την κοινωνία σε θέματα εργασίας, ενω άσκησε αναλυτική κριτική και παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο Ν. Αιγαίο στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και μίλησε για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.
Τις τοποθετήσεις του συνδιασμού μπορείτε να τις διαβάσετε εδω: http://ecoanemos.wordpress.com

Μεταξύ άλλων, ανέφερε οτι,
“Η αύξηση της ανεργίας είναι ραγδαία και για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά η χώρα φτάνει σε ποσοστά της τάξης του 15% που αντιστοιχούν σε επίπεδα ανεργίας που υπήρχαν τη δεκαετία του ’60. Ή έκρηξη της ανεργίας είναι άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης και της αποτυχίας της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που έχουν άμεσες συνέπειες πλέον και στην κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χαθεί, οδηγώντας την κοινωνία και τους πολίτες σε απόγνωση. Σε σχέση με το 2008, οι άνεργοι είναι περισσότεροι κατά 350.000. Πάνω από 1 στους 3 νέους δεν έχει δουλειά. Από τους 714.675 εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους κατά το μήνα Μάρτιο, μόνο ποσοστό 42,8%, δηλαδή 305.952 άνεργοι, είναι επιδοτούμενοι.