Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2011

Βρούτσης για ανασχηματισμό και μεσοπρόθεσμο

Για "ανασχηματισμό κομματικών σκοπιμοτήτων και περιορισμένου χρόνου" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.


Στο σχόλιό του αναφέρει επίσης οτι,
«Το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, επιβεβαιώνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι η νέα κυβέρνηση κινείται πλέον στον αστερισμό των εκλογών με ταυτόχρονη διασφάλιση κομματικών ισορροπιών.
Τα γεγονότα που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ανεξαρτητοποιήσεις και παραιτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης, αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου του πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική του ομάδα, δημιούργησαν συνθήκες αποσταθεροποίησης και ακυβερνησίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης και απελπισίας, ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό ανάγκης και πολιτικής διαφυγής, που όμως δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από την παράταση της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Ενω, με αφορμή την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας, από τότε που η κυβέρνηση, εν μέσω διθυράμβων, εξήγγειλε για πολλοστή φορά, την πρόθεσή της να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή!
Συγκεκριμένα, το περίφημο σχέδιό της προέβλεπε έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που για το 2011 θα ανέρχονταν σε 1,5 δις €, για το 2012 σε 4,4 δις € και για το 2013 σε 5,9 δις €. Δηλαδή, συνολικά έκανε λόγο για έσοδα ύψους 11,8 δις €.
Σήμερα, και ενόψει τη συζήτησης στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα των 28 δις €, παρατηρείται ότι απουσιάζουν πλήρως τα προβλεπόμενα από τη φοροδιαφυγή έσοδα των 11,8 δις €. Μέτρα, που ισοδυναμούν με το σύνολο των επαχθών φορολογικών και κοινωνικών μέτρων που προωθούνται σήμερα μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Είτε η κυβέρνηση δεν τα “συμπεριέλαβε από αμέλεια”, γεγονός που συνεπάγεται άμεση διόρθωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είτε ότι τα απέρριψε η τρόικα, λόγω έλλειψης επαρκούς τεκμηρίωσης, είτε ότι όλο εκείνο το δήθεν σχέδιο ήταν άλλο ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι, από αυτά που η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει.
Σε οτι δε, αφορά την εκτέλεση του προυπολογισμού σχολίασε πως, "τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται".