Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

εκπρόσωποι του "οικολογικού ανέμου Ν. Αιγαίου" σε συνάντηση με την Μ. Δαμανάκη

Ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της κίνησης "οικολογικός άνεμος" στο Ν. Αιγαίο, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, συναντήθηκε την Τρίτη 21/6/2011με την Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, στο πλαίσιο συνάντησής της με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων. Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Κώστας Διάκος, επικεφαλής της κίνησης «Αττική-Οικολογική Απάντηση», Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και η Βάντα Λαλιώτου, Ιχθυολόγος, υπεύθυνη για την Πολιτική Αλιείας του κόμματος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με την κ. Δαμανάκη αφορούσαν κυρίως:
- στις ραγδαίες αλλαγές που επηρεάζουν τις θάλασσες και τον θαλάσσιο πλούτο (πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε έκθεση για τους ωκεανούς που επισημαίνει ότι οι αλλαγές που γίνονται σε αυτούς μπορούν να συγκριθούν μόνο με την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων),
- στην εξέλιξη της δημόσιας συζήτησης ενόψει της κατάθεσης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, με στόχο την εξασφάλιση της προστασίας των οικοσυστημάτων των θαλασσών και την αειφόρο αλιεία
- στις πολιτικές για την εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία,
-στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για επανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας,
- στην απορρόφηση πόρων από τα διαθέσιμα για τους Έλληνες ψαράδες προγράμματα και
- στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η Επίτροπος έθεσε υπόψη της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία και ζήτησε τη συμβολή τους, ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως προς την συμμόρφωσή της με αυτές της διατάξεις που και η ίδια έχει εγκρίνει.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε την Επίτροπο για τις θέσεις του Κόμματος σε σχέση με την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Όπως τόνισαν, η χώρα έχει ανάγκη μιας πολιτικής για την Αλιεία που δεν θα βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις αλλά θα έχει στόχο την αειφορία του αλιευτικού κλάδου, ο οποίος μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε, επίσης, για την πρότασή τους να διατηρηθούν οι Διευθύνσεις Αλιείας, που βαίνουν προς κατάργηση, στις Περιφέρειες.
Επίσης, η αντιπροσωπεία τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης να υπάρξει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, με προτεραιότητα την οικολογική παράμετρο, χωρίς νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας. Ζήτησε να συμμετάσχουν και οι Έλληνες ψαράδες μαζί με την αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, στα προγράμματα που προωθεί η ΕΕ για την συλλογή των τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων που υπάρχουν σήμερα στη Μεσόγειο. Η Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι θα βγει σύντομα νέα πρόσκληση-προκήρυξη και ζήτησε να υπάρξει ευρεία ενημέρωση, ώστε πράγματι να υποβληθούν σχέδια για την «αλίευση» των σκουπιδιών από τη θάλασσα. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με 90% την εγκατάσταση μηχανισμών στα αλιευτικά σκάφη.