Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

η ομιλία του περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη στο διεθνές συνέδριο της Τήνου

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία έκανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατα την διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο με θέμα "σχεδιάζοντας το μέλλον των Ευρωπαικών νησιών μας, προκλήσεις - νέες στρατηγικές".
Λόγο της μεγάλης έκτασης της ομιλίας στην οποία ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά θεσμικών θεμάτων σχετικά με το παρόν και το μέλλον των νησιών του Νότιου Αιγαίου, παραθέτουμε ενα μικρό μονο μέρος απο αυτην, χαρακτηριστικό όμως του πνευματος αισιοδοξίας και ευρωστίας που επικράτισε σχετικά με το μέλλον της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι,
Βρεθήκαμε σήμερα όλοι εδώ στην πανέμορφη Τήνο για να συζητήσουμε για το Μέλλον των ευρωπαϊκών μας νησιών. Να Σχεδιάσουμε λαμβάνοντας υπόψη μας τις Προκλήσεις και να προτείνουμε Νέες (Στρατηγικές) Πολιτικές στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020. Και για αυτό είμαστε όλοι εδώ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες αλλά και απλοί πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον των νησιών μας. Νησιώτες που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους τι σημαίνει Νησιωτικότητα. Τι σημαίνει να ζεις μόνιμα σε έναν μικρό παράδεισο από πλευράς φυσικού κάλλους και κλιματικών συνθηκών αλλά να στερείσαι βασικών υπηρεσιών, όπως π.χ. στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η πρόκληση για τα νησιά μας, για τις νησιωτικές μας περιφέρειες απαιτεί συντονισμένες και συντεταγμένες πολιτικές γιατί τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει.
Για αυτό και θα πρέπει όλοι εμείς που εκπροσωπούμε νησιωτικές περιφέρειες να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο εν όψει της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020. Θα πρέπει να βιαστούμε γιατί τα χρονικά περιθώρια της διαβούλευσης είναι πλέον περιορισμένα, εάν όχι ελάχιστα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσουμε κι αυτή τη φορά τη θέσπιση ειδικών πολιτικών για τα νησιά μας.
Καταρχήν, θα πρέπει η νησιωτικότητα να κατοχυρωθεί θεσμικά. Η αρχιτεκτονική της Πολιτικής Συνοχής αφορά στην αρμονική ανάπτυξη της ΕΕ με την ταυτόχρονη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (άρθρο 174 της Συνθήκης). Αυτό όμως τελικά δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα.
Στη νέα προγραμματική περίοδο για τη Στρατηγική της Ευρώπης 2020 θα πρέπει να υπάρξει ειδική ατζέντα για τα Νησιά εναρμονισμένη με την Ευρώπη 2020. Που σημαίνει πως «η βιώσιμη ανάπτυξη» για τις νησιωτικές περιοχές θα σημαίνει «πράσινα νησιά».