Τρίτη, Φεβρουαρίου 22, 2011

επιστολή προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα του sea diamond

Για την σύνταξη και αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή που κοινοποιείται στον δήμαρχο Σαντορίνης με θέμα "τις πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης που έχουν ως αποτέλεσμα την προσβολή του περιβάλλοντος απο το ναυάγιο του sea diamond" μας ενημέρωσε το δικηγορικό γραφείο του κ. Γαβρίλη με έδρα την Σαντορίνη.
Η επιστολή αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης καθώς και στα συμπεράσματα των 2 μελετών (Πανεπιστήμιο της Κρήτης και ΕΛΚΕΘΕ) που έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους θαλάσσιους οργανισμούς απο το ναυάγιο, ενω καλεί στην λήψη κάθε νόμιμου μέτρου ώστε να ελεγχθούν οι υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν πράξει το καθήκον τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής,

Τον μήνα Απρίλιο του έτους 2007 βυθίστηκε στην Καλντέρα της Σαντορίνης το Κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND.
Ενώ είναι πανθομολογούμενο ότι το πλοίο αυτό μόλυνε και θα συνεχίσει να μολύνει για πολλά έτη τα νερά της Καλντέρας, οι Υπηρεσίες ουδέν πράττουν προκειμένου το πλοίο αυτό να ανελκυσθεί.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα η οποία ναι μεν συντηρεί το θέμα με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες κ.λ.π. αλλά οι διάφοροι Υπηρεσιακοί παράγοντες κωφεύουν και όπως προανέφερα ουδέν πράττουν και προσπαθούν με διάφορα ημίμετρα να κατευνάσουν την οργή των κατοίκων της Σαντορίνης.
Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε μελέτη από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιδαράκο σύμφωνα με την οποία αλιεύματα (ψάρια και όστρακα) στην περιοχή εμφανίζουν αυξημένα βαρέα μέταλλα και το πλοίο παρουσιάζει διάβρωση και σαπίζει, και ότι στο μέλλον η προσβολή του περιβάλλοντος θα είναι μεγαλύτερη.
Η μελέτη δηλαδή αποτυπώνει το αυτονόητο.
Το ΕΛΚΕΘΕ σε μελέτη του αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα από την κατανάλωση ψαριών.
Όλα αυτά αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Όλοι μας αναρωτιόμαστε:
- Κινδυνεύει το περιβάλλον;
- Κινδυνεύει η υγεία μας καταναλώνοντας ψάρια και όστρακα από την περιοχή του ναυαγίου και κολυμπώντας στα νερά της Καλντέρας;
- Κινδυνεύει ο τουρισμός που είναι η μοναδική πηγή εσόδων για το νησί μας;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι μία, αυτονόητη και βασανιστική:
Υπάρχει κίνδυνος είτε άμεσος, είτε άμεσα επικείμενος.
Προφανώς οι Υπηρεσίες ολιγωρούν, αφού αγνοούν τους παραπάνω κινδύνους και δεν προβαίνουν στο αυτονόητο που είναι ανέλκυση του πλοίου.
Επειδή η κατάσταση αυτή ρυπαίνει και το περιβάλλον.
Για τους παραπάνω λόγους σας καλώ,
Να λάβετε κάθε νόμιμο μέτρο ώστε να ελεγχθούν οι Υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν πράττουν το καθήκον τους.