Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

οικολογικός άνεμος - πρόγραμμα ημερίδας στην Ρόδο

Το πρόγραμμα της ημερίδας διαλόγου που διοργανώνει με θέμα «Γεωργία και κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο την εποχή της οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής: προβλήματα, ευκαιρίες, πρωτοβουλίες» μας έστειλε ο συνδιασμός "Οικολογικός Άνεμος".
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο στην Αίθουσα ΡΟΔΙΝΙ, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 16.30-21.30.

Η ημερίδα διοργανώνεται ενόψει της παρουσίασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σκανδαλίδη των προτάσεων του για την πρωτογενή παραγωγή στο Ν. Αιγαίο κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 3 Μαρτίου.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν στον πολιτικό διάλογο εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, παραγωγοί, επαγγελματικοί φορείς, γεωργικές ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις από διάφορα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με το συνοπτικό πρόγραμμα,

Α’ ενότητα: Οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης σε θέματα αγροτικής πολιτικής
Γιάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου
Στάθης Κουσουρνάς, Δήμαρχος Ροδίων
17.30-17.45: «Για μια ολοκληρωμένη πολιτική για την γεωργία, το περιβάλλον και την οικονομία στο Ν. Αιγαίο την εποχή της κλιματικής αλλαγής. Ο ρόλος της Περιφέρειας», Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. Αιγαίου
17.45-18.00: «Βιώσιμη και αειφόρος γεωργία στον μικρο-νησιωτικό χώρο», Μπενέτος Σπύρου, Δήμαρχος Λειψών
Β’ Ενότητα: Η σημερινή κατάσταση της γεωργίας – κτηνοτροφίας στο Ν. Αιγαίο. Προβλήματα και καλές πρακτικές
18.00-18.15: “Προβλήματα της γεωργίας στον νησιωτικό χώρο», Πιτροπάκης Εμμανουήλ, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ)
18.15-18.30: «Αρχές αειφορίας και ολοκληρωμένη διαχείριση στην αγροτική παραγωγή. Το εφαρμοσμένο μοντέλο της ΕΑΣ Πάρου», Νίκος Τσιγώνιας, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου (ΕΑΣΠ)
18.30-18.45: «Παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Σαντορίνης. Διάσωση και ανάπτυξή τους», Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων και αντιδήμαρχος Θήρας - Ματθαίος Δημόπουλος, Γεν. Δ/ντής Ένωσης Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων
18.45-19.00: «Δικαίωμα στο όνειρο έχουν και τα μικρά νησιά», Γιάννης Φραγκούλης, Ταμίας Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάσου, πρόεδρος Παν-δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας
19.00-19.15: «Αγροτικός άνεμος στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Γεωργία, κτηνοτροφία, σφαγεία». Στρατής Βασσάλος, Πρόεδρος Αγροτικού και Μελισσοκομικού Συλλόγου Σίφνου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νήσων και Αργοσαρωνικού
Γ’ Ενότητα: Για μια νέα πολιτική για τη γεωργία – κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο
19.15-19.30: «Για μια νέα πολιτική για τη γεωργία - κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο: Τοπικότητα, Ποιότητα και Δικτύωση», Θανάσης Κίζος, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωγραφία της Υπαίθρου, Παν/Αιγαίου - Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής - Τμήμα Περιβάλλοντος Παν/μίου Αιγαίου
19.30-19.45: «Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο», Σπύρος Σγούρος, Δ/ντής οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ
19.45-20.00: "Νέες τεχνολογίες για τη στήριξη της παραδοσιακής και ιστορικής γαλακτοκομίας στη ζώνη του Αρχιπελάγους της Μεσογείου», Σοφία Μπελιμπασάκη, Διευθύντρια Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)-Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης
20.00-20.10: «Περιβαλλοντικά και οικονομικά αποδοτική αξιοποίηση των αποβλήτων ελαιουργείων, τυροκομείων και οινοποιείων. Το παράδειγμα της Πάρου», Τιμολέων Βενετσιάνος, ΕΑΣ Πάρου 20.10-20.20 "Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα - Σημερινή κατάσταση και ανάγκες για την κατοχύρωσή τους και την τεχνική υποστήριξη των παραγωγών", Χριστίνα Ευθυμιάτου, μέλος Γραμματείας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. Αιγαίου,
20.20-20.30: «Τοπικές φυλές φυτών και ζώων στο Ν. Αιγαίου. Παρελθόν, παρόν, μέλλον», Ιάκωβος Λεβέντης, εκπρόσωπος συλλόγων «ΦΑΕΘΩΝ» και «Αμάλθεια»
Δ’ Ενότητα: Γεωργία, τουρισμός, πολιτισμός 20.30-20.40: «Γεωργία, κτηνοτροφία και καλλιτεχνική έκφραση:
Ήταν και θα πρέπει να είναι αλληλένδετα στη νησιωτική κοινωνία», Μιχάλης Κουμπιός, μουσικός – συνθέτης
20.40-20.50: “Μια πρόσφατη προσπάθεια στον αγροτουρισμό: ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗ ΤΖΙΑ», Κώστας Μαρούλης, αγροτουρισμός
Ε’ Ενότητα: Παρεμβάσεις και καλές πρακτικές παραγωγών στο Ν. Αιγαίο - Δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών
20.50-21.00: «Βιολογική αμπελοκαλλιέργεια σε ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί αποκλειστικά ως τουριστικός προορισμός», Νίκος Ασημομύτης, βιοκαλλιεργητής – οινοποιός
21.00-21.10: «Βιολογική καλλιέργεια στη Ρόδο», Μιχάλης Ποτσάκης, βιοκαλλιεργητής