Τρίτη, Φεβρουαρίου 22, 2011

πολίτες κόντρα στον καιρό - δραστηριότητες



Την Μήλο επισκέφθηκε στο διάστημα 15-17 Φεβρουαρίου  ο επικεφαλής του συνδιασμού "πολίτες κόντρα στον καιρό".
Κατα την διάρκεια της παραμονής του επισκέφθηκε το Δημαρχείο, τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, το Κέντρο Υγείας, ενώ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών.

Στο Δημαρχείο συναντήθηκε με το νέο δήμαρχο Γεράσιμο Δαμουλάκη, στον οποίο ευχήθηκε καλή θητεία και καλή συνεργασία για την προώθηση των θεμάτων της Μήλου. Ειδικότερα συζήτησαν για την εκκρεμότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ του λιμενικού έργου των Πολλωνίων, για την επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου, καθώς και για την πρόσφατη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου για βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού.
Στη συνάντηση με τον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου Υγείας επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά η τραγική κατάσταση του Κ.Υ., αφού από το καλοκαίρι παραμένει μόνο με τρεις γιατρούς ειδικοτήτων. Κοινή η διαπίστωση ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες οδηγούν βαθμιαία σε απαξίωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίηση της. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις παροχές αποτελεί ντροπή η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για καταβολή των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο Κ.Υ.

Την Σίφνο επισκέφθηκε στο διάστημα 18-20 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του συνδιασμού "πολίτες κόντρα στον καιρό".
Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Ανδρέα Μπαμπούνη ενημερώθηκε για τα βασικά προβλήματα που απασχολούν το Δήμο και υποσχέθηκε να συμβάλλει στην επίλυση τους. Βασικές εκκρεμότητες που κληρονομούνται στη νέα φάση που αφορούν και την Περιφέρεια είναι, η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης του λιμένα των Καμαρών, η προγραμματική σύμβαση διάβρωσης των ακτών της Σίφνου, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, ο ΧΥΤΑ, η συνέχιση της ανακύκλωσης που μέχρι στιγμής καλύπτει το 20 % των απορριμάτων, η πρόταση για μονάδα κομποστοποίησης, η προώθηση της μελέτης για την ανέγερση ενιαίου Δημοτικού Σχολείου, η ανάγκη αντικατάστασης του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης κ.α.

Ο κ. Συρμαλένιος επισκέφθηκε το ιατρείο της Σίφνου όπου διαπίστωσε οτι η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας και στη Σίφνο είναι ζοφερή με κυριότερα χαρακτηριστικά την έλλειψη στελέχωσης ιατρικού και λοιπού προσωπικού καθώς και υποδομών.
Με το τέλος της επίσκεψής του ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε οτι, "διάχυτη πλέον είναι η διαπίστωση ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα, θα πρέπει σε κάθε νησί να δημιουργηθούν επιτροπές κινητοποίησης από όλους τους φορείς και την αυτοδιοίκηση-όπως έγινε πρόσφατα στην Πάρο- με στόχο τη διεκδίκηση δωρεάν δημόσιας υγείας, που θα δημιουργεί στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας."


Τέλος, οι "πολίτες κόντρα στον καιρό" μας ενημερώνουν σχετικά με την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Παύλου Χρυσαφίδη στην πρόσφατη εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στις 19/2 στη Σύρο με ομιλητή τον καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα.
Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων και των ερωτήσεων που έγιναν κατα την διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσαφίδης ανέφερε οτι, 
“Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου πριν κάνω την ερώτηση μου στον κ. Καθηγητή να σας επισημάνω, καλοπροαίρετα πάντα, ότι λόγω της μεγάλης σημασίας του σημερινού θέματος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ένα ν.π.δ.δ. θα έπρεπε να έχει προσκαλέσει και άλλους οικονομολόγους για να υπάρχει η σχετική πολυφωνία απόψεων και όχι μια κατ' ουσία ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του μνημονίου. 'Ετσι όπως παρουσιάστηκε το θέμα, θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει ένας δρόμος, μία πολιτική, ειδικά και μετά τον αφορισμό του κ. Στουρνάρα ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη μας λέει ψέμματα και είναι ψεύτης.

Η ερώτηση μου στον κ. καθηγητή είναι,
Ποιοι επιτέλους αποτελούν την Χώρα; Ποιοι είναι η Χώρα; Σίγουρα υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν ωφελούνται από την κυβερνητική πολιτική. Σε τι ποσοστό επί του συνόλου ανέρχονται αυτές; Είναι απαραίτητο να υποταχθούν στην πολιτική του μνημονίου για να επιτευχθεί ο στόχος;”