Τετάρτη, Φεβρουαρίου 23, 2011

Βρούτσης για απαγόρευση δόμησης, φορολογικό νομοσχέδιο, εσοδα προυπολογισμού

"Αυταρχικές αντιλήψεις που εισάγουν αδιάκριτα και χωρίς διάλογο άδικα μέτρα" είναι το σχόλιο του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση, σχετικά με την απαγόρευση της δόμησης στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Για το θέμα ο κ. Βρούτσης αναφέρει οτι,
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αιφνιδιάζει και λειτουργεί με απόλυτη προχειρότητα, αγνοώντας τους θεσμούς, το σύνταγμα και τους νησιώτες.
Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της απαγόρευσης της δόμησης στα μικρά νησιά του Αιγαίου, ήρθε στη Βουλή τροπολογία νύχτα, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη, χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με θεσμικούς φορείς (Δήμοι, Επιμελητήρια, Σύλλογοι, κλπ) των νησιών.
Τέτοιες μεθοδεύσεις, προσβάλλουν τη νοημοσύνη των νησιωτών, περισσότερο δε όταν κάποιοι προσπαθούν να τους πείσουν ότι νοιάζονται για εκείνους χωρίς εκείνους.


Ως αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης σχολίασε οτι,
Σε ένα μαξιμαλιστικό κείμενο 213 σελίδων, τίθενται αβέβαιοι στόχοι (διεύρυνση φορολογικής βάσης, φορολογικός ανταγωνισμός, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής), ενώ προβλέπεται η έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων αμφίβολης υλοποίησης και αποτελεσματικότητας.
Υπενθυμίζεται, ότι με την ίδια πολιτική ρητορεία η κυβέρνηση, είχε προωθήσει τον «πολλά υποσχόμενο» φορολογικό νόμο 3842/2010.
Ένα νόμο, που σήμερα κρίνεται αναποτελεσματικός, όχι μόνο επειδή δεν συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά και επειδή αρκετές από τις δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπε εκκρεμούν και δεν έχουν εκδοθεί.
Η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί, ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων έχει πλέον εξαντληθεί.
Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, απαιτεί ένα απλό, σταθερό, αναπτυξιακό φορολογικό νόμο και δεν επιτυγχάνεται με την αύξηση της γραφειοκρατίας, την δημιουργία πολύπλοκων και ασύνδετων επιτροπών και την αυστηροποίηση των ποινών.

Επίσης, με την ίδια ιδιότητα ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, για το μήνα Ιανουάριο 2011:

«Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα Καθαρά Έσοδα για το μήνα Ιανουάριο ανήλθαν στα 5.090 εκατ. €, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπονταν να ανέλθουν στα 5.361 εκατ. €.
Δηλαδή, παρατηρείται απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων κατά – 5,05% ή 271 εκατ. €.