Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2011

Περιφέρεια για υπηρεσίες υγείας - ΦΠΑ


Η λειτουργία των δομών Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στη Ρόδο ο Περιφεριάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, με τη συμμετοχή του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Κρεμαστινού, του αρμοδίου Γενικού Διευθυντή Γιάννη Χριστοφάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικής φύσεως, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών, και υπογραμμίστηκε ο εποπτικός ρόλος που έχει η Περιφέρεια, συνδράμοντας το έργο των Δήμων, στους οποίους έχουν εκχωρηθεί ουσιαστικές πλέον αρμοδιότητες.
 
 
Επίσης,
 
Με κοινή τους παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και οι δήμαρχοι Ρόδου και Σύρου χαρακτηρίζουν άδικο και απαράδεκτο το οποιοδήποτε ενδεχόμενο αυξησης του ΦΠΑ.

Με κοινή τους πρωτοβουλία και επιστολή τους στον Υπουργό Οικονομικών -μεταξύ άλλων- αναφέρουν οτι «το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας δεν είναι μια συνήθης φορολογική ρύθμιση, αλλά μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας, ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται παράλληλα οτι,
Έχει πλέον εξελιχθεί σε περιοδικό φαινόμενο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια, να διαρρέονται πληροφορίες για την πρόθεση – ακόμα και «ειλημμένη απόφαση για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Κάποτε ήταν κάποιες «επιτροπές εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Οικονομικών, που φέρονταν να εισηγούνται μια τέτοια ανατροπή.
Σήμερα, εμφανίζεται η «τρόικα» να απαιτεί στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης την «κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ΦΠΑ», κάτι που, δικαιολογημένα, προκαλεί εύλογη ανησυχία για το υφιστάμενο ευεργετικό καθεστώς στο νησιωτικό μας χώρο.
Είναι προφανές, ότι όλα αυτά τα χρόνια υποβόσκει μια τάση να έρχεται και να επανέρχεται το θέμα, μόνο που οι κατά καιρούς εισηγητές μιας τέτοιας άδικης και απαράδεκτης πρότασης περιορίζονται σε μια αυστηρή λογιστική θεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά μας. Χωρίς μάλιστα, ακόμα και αυτή η θεώρηση να τεκμηριώνει την ορθότητα και το θετικό οικονομικό (ταμειακό) αποτέλεσμα για τον κρατικό κορβανά.

Ανάλογη παρέμβαση έχει γίνει και από το Βόρειο Αιγαίο και τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή.
Επίσης, προγραμματίζεται να ζητηθεί από το σύνολο των δημάρχων των δύο Περιφερειών να παρέμβουν και αυτοί, ώστε να μαζικοποιηθεί η αντίδραση στην, κατά τις πληροφορίες, κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά.