Σάββατο, Μαρτίου 08, 2014

ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" για την επ' αόριστον αναστολή εκπομπής της τοπικής τηλεόρασης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ως γνωστών ένας Πολιτιστικός Σύλλογος δεν αναμειγνύεται στην πολιτική και οι αποφάσεις του επιβάλλεται να απέχουν από πολιτικές τοποθετήσεις.

Διαβάζοντας σχεδόν όλες τις ανακοινώσεις - δηλώσεις συμπαράστασης για το κλείσιμο της τοπικής τηλεόρασης και σταθμίζοντας το γεγονός της απώλειας προβολής, από τούδε και στο εξής, όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρωμένων του νησιού, εδώ στο Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" πήραμε την απόφαση, να εκφράσουμε την λύπη μας για την θλιβερή απόφαση της Πολιτείας να αναστείλει επ' αόριστον την λειτουργία του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Πίσω από τα γεγονότα όπως αναφέρετε στην πλειοψηφία των μηνυμάτων συμπαράστασης διαφαίνεται η σκληρότητα μιας πολιτικής απόφασης να ρίξει μαύρο στην κοινωνία της Σαντορίνης.

Πρόκειται ίσως για την δυσμενέστερη εξέλιξη των τελευταίων ετών στο νησί μας διότι δεν έχει γίνει αντιληπτός, κι ελπίζουμε να μην έχει γίνει εσκεμμένα, ο ρόλος και η σημασία της ύπαρξης αυτού του Μέσου. Ηλικίες μεγάλων ανθρώπων, ασθενών και οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης. Σε δεύτερο πλάνο όλοι εμείς, όλοι οι κάτοικοι αυτού του απομακρυσμένου νησιού από το κέντρο, με την τοπική τηλεόραση είχαμε τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε καθαρά τοπικά θέματα αλλά το σημαντικότερο, μπορούσαμε να προβάλλουμε όλες τις πολιτιστικές και πολιτισμικές δράσης αυτού του Τόπου.

Και να σταθούμε στη σημασία της καταγραφής αυτών των δρώμενων που με την ύπαρξη της τηλεόρασης καταγράφονταν και προβάλλονταν, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα τεράστιο οπτικό αρχείο, ένα ιστορικό ντοκουμέντο που αποτελεί την νεότερη ιστορία αυτού του Τόπου. Αυτή η καταγραφή σταματά με το κλείσιμο του σταθμού και κατ' επέκταση η ιστορία πλέον δεν γράφεται με ντοκουμέντα. Πρόκειται για την σημερινή εικόνα του νησιού που εγκλωβίζει ο φακός και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει συγκριτική αναφορά αλλά και εξελικτική αναφορά.

Αν λοιπόν πιστεύουμε ότι η Σαντορίνη παράγει Πολιτισμό και θέλει να συνεχίσει να τον προβάλλει, πρέπει σύσσωμη η κοινωνία του νησιού να ζητήσει και να πετύχει την επαναλειτουργία του Τοπικού Τηλεοπτικού Σταθμού και την εφ' εξής κατοχύρωση της, με οποιονδήποτε τρόπο ούτως ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη τέτοιων ενεργειών.


Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι"