Οργανισμός
Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD), ως αποκλειστικός Φορέας Επιθεωρήσεων
που συνεργάζεται με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα
πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, παρουσίασε στις Ημέρες
Γαστρονομίας το πρότυπο για το πρώτο σήμα ‘Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας’ (AegeanCuisine) που αποδίδεται σε αυτόνομα εστιατόρια
και εστιατόρια που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων.
Την παρουσίαση
των προδιαγραφών και απαιτήσεων του προτύπου πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης
Οικονομίδης, Διευθυντής Πιστοποίησης της TÜV HELLAS (TÜV NORD), σε πάνελ συζήτησης όπου συμμετείχαν
σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης,
η κα Νταϊάνα Κόχυλα, ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο κ. Νίκος Σαράντος. Το
Συνέδριο χαιρέτησαν η κα Δαμανάκη,
Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, ο κ. Στέφανος Κομνηνός Γενικός
Γραμματέας Εμπορίου και ο κ. Ρούσσος Γιάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Παρουσιάσεις
έγιναν από τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων & Συνεργάτη του Επιμελητηρίου
Κυκλάδων, κ. Γιώργο Καλώστο, τον π. Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Νίκο Κατσαρό, τον
Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του
Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρη Σκάλκο και τον Πρόεδρο του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ. κ.
Αριστοτέλη Καρβέλα.
Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) αποτελεί τον ανεξάρτητο Φορέα ο οποίος
κλήθηκε από το Επιμελητήριο Κυλάδων να σχεδιάσει τις προδιαγραφές ένταξης των
επιχειρήσεων στο Δίκτυο Aegean
Cuisine και κατόπιν
χρήσης του σήματος εξ’ αυτών. Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν
επιχειρήσεις των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα
προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τις
οποίες προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική
ταυτότητα του Αιγαίου, πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και
προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία.
Συγκεκριμένα στο
δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί τυποποιημένων, συσκευασμένων,
εμφιαλωμένων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής
τροφίμων, οίνου και ποτών, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών και
επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί,
καφενεία, ζαχαροπλαστεία και wine
bars στα οποία
προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και κρασί
από τα νησιά του Αιγαίου.
Στόχος του
Σήματος να αναδειχθούν και να προβληθούν τα προϊόντα που παράγονται στο Αιγαίο,
να διαδοθούν τα εδέσματα του Αιγαίου, να τους αποδοθεί προστιθέμενη αξίανα
αποκτήσουν τον σεβασμό, την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του κόσμου και των
καταναλωτών.
Το Δίκτυο Aegean Cuisine αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία
χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με βασικό στόχο την ανάδειξη
της Αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας για την προώθηση των νησιών του Αιγαίου
πελάγους ως ενιαίο γαστρονομικό ταξιδιωτικό προορισμό.