Κυριακή, Μαΐου 18, 2014

εκπαιδευτικό σεμινάριο με την υποστήριξη τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη το διάστημα 7-18.4

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, διοργάνωσε επιτυχώς εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα "Διάβρωση από επιφανειακή απορροή" στα πλαίσια Προγράμματος Erasmus "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση".

Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με ακόμα 5 ευρωπαϊκούς εκπαιδευτικούς φορείς (University of Santiago de Compostela - Ισπανία, Instituto Politecnico de Braganca - Πορτογαλία, Szent Istvan Egyetem - Ουγγαρία, Departement of Agriculture, University of Sassari - Ιταλία, Departement de Geographie-Universite Paris Est Creteil - Γαλλία).

Η διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν από 07/04/2014-18/04/2014 και διεξήχθη κατά την πρώτη εβδομάδα στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί της Σαντορίνης. Συμμετείχαν πολλοί καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 6 χώρες και με διαφορετικές ειδικότητες (γεωλόγοι, γεωγράφοι, γεωμορφολόγοι, ηφαιστειολόγοι, αγρονόμοι, επιστήμονες περιβάλλοντος, εδαφολόγοι). Στόχος της διοργάνωσης ήταν η επιμόρφωση των φοιτητών σε θέματα διάβρωσης από επιφανειακή απορροή, καθώς επίσης και η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στους συμμετέχοντες, αλλά και η προώθηση ευκαιριών κινητικότητας, τόσο για τους φοιτητές όσο και καθηγητές που συμμετείχαν.

Οι εισηγήσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης εβδομάδας, υπό την μορφή μαθημάτων, τα οποία διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφορούσαν στα χαρακτηριστικά και είδη διάβρωσης από επιφανειακή απορροή, στα είδη εδαφών, χρονολόγηση εδαφικών δειγμάτων, τους φυσικούς παράγοντες και πώς οδηγούν στη διάβρωση από επιφανειακή απορροή, παρουσίαση παραδειγμάτων από τον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και τη μελέτη και μοντελοποίηση του φαινομένου με τη χρήση μεθόδων G.I.S. .

Η δεύτερη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στις εργασίες υπαίθρου στην Σαντορίνη όπου μελετήθηκε το ιδιαίτερο ανάγλυφο του νησιού και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του, πώς αυτά μαζί με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις επηρεάζουν τα περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη (όπως διάβρωση ακτών και εδάφους, κατολισθήσεις). Έγινε συζήτηση για τα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα του νησιού, για τα οποία προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις.

Η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης στάθηκε δίπλα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποστήριξε τις προσπάθειες της υπεύθυνης του εκπαιδευτικού αυτού σχολείου κας Ευελπίδου Νίκης.
Συγκεκριμένα, από την αρχή κιόλας της διοργάνωσης ο Δήμος Θήρας συμμετείχε ενεργά και παρείχε πολύτιμη βοήθεια χωρίς την οποία δε θα ήταν τόσο επιτυχημένο το εκπαιδευτικό αυτό σχολείο. 

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος ήταν κοντά στην ομάδα κατά τη διάρκεια των εργασιών, και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού, ενώ συζήτησε με τους συμμετέχοντες σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης των υπαρχόντων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.

Η ένωση λεμβούχων Θήρας, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Κανακάρης Νίκος, υποστήριξε την ομάδα, ώστε να είναι εφικτή η μελέτη του ηφαιστείου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Το Ίδρυμα Λούλας και Ευάγγελου Νομικού-Τελεφερίκ Σαντορίνης υποστήριξε την μεταφορά από και προς το παλιό λιμάνι των Φηρών. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του ξεναγού μας κου Πέρρου Ιωσήφ κατά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν και η συμβολή και υποστήριξη του ξενοδοχείου “Hotel Babis” και του κ. Δεναξά Χαράλαμπου και του κ. Δεναξά Βασίλη, οι οποίοι υποστήριξαν την ομάδα με κάθε δυνατό τρόπο κατά την διαμονή τους στο νησί.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://runofferosion.geol.uoa.gr/2014/