Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

πολίτες Οίας : ένα ανοσιούργημα ξεφύτρωσε στην καρδιά της Οίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση των πολιτών της Οίας,

 Η Οία, η χαρακτηρισμένη ήδη από το 1978 με Προεδρικά Διατάγματα ως παραδοσιακός οικισμός, παρά τις μικρές ή μεγαλύτερες καταστρατηγήσεις της μορφής της, σύμφωνα με τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, με νύχια και με δόντια προσπαθούσε να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της αυτή. Και σε ένα βαθμό το είχε πετύχει αν την συγκρίνει κανείς με την υπόλοιπη Σαντορίνη.

Εφέτος, όμως, μία κατασκευή στον κεντρικό δρόμο της αγοράς στην Οία ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο παρανομιών προσβάλλοντας συγχρόνως την αισθητική όχι μόνο των κατοίκων της Οίας αλλά και των επισκεπτών της. Ένα όμορφο, παραδοσιακό σπίτι κατάφεραν να το μετατρέψουν σε ένα… Mall τύπου Αθήνας, Λάρισας ή Καλαμάτας. Για τι να πρωτοκλάψει κανείς;
Για τα ανεκδιήγητα κάγκελα;
Για τις εδαφιαίες βιτρίνες;
Για την τεράστια αλουμινένια πόρτα;
Για τα γυαλιστερά, εν είδει σάλας χορού, μάρμαρα;
Έλεος! (Όλα παράνομα βάσει του ΠΔ 817/1993 και 1075/1997)

Η Σαντορίνη ελκύει τουρισμό για την απαράμιλλη μοναδικότητα της μορφής της, της αρχιτεκτονικής της και των κρασιών της.
Αν καταστραφούν αυτά, αν καταστραφεί και η Οία δεν θα μένουν πλέον πολλά πράγματα για να προσελκύονται αξιόλογοι τουρίστες και το κέρδος το οποίο ευχόμαστε όλοι για τη Σαντορίνη, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της θα κάνει φτερά.
Πραγματικά λυπούμαστε για την φρικαλέα αυτή εικόνα και κυρίως για την ασέβεια προς την ιστορία της καταταλαιπωρημένης πλέον Οίας.

Με αφορμή την κραυγαλέα περίπτωση του κτιρίου του κύριου A.Ρ. καλούμε την αρμόδια υπηρεσία της πολεοδομίας να κάνει τον πρέποντα έλεγχο  στις συγκεκριμένες αυτές παρανομίες, αλλά και σε άλλα εμφανώς εκτός προδιαγραφών του νόμου κτίσματα, στηριζόμενοι στα παραπάνω Προεδρικά Διατάγματα.  Αν οι ιδιοκτήτες ή οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές τους δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει ένας παραδοσιακός οικισμός, τότε θα έπρεπε η αρμόδια αρχή του Δήμου ή της Πολεοδομίας, ή του ΣΧΟΠ να παρεμβαίνουν αρχικά συμβουλευτικά αλλά και ουσιαστικά και σε ενάντια περίπτωση να  παραπέμπουν στα αρμόδια όργανα τους παρανομούντες.       

Προτείνουμε:
Τον έγκαιρο έλεγχο των παρανομιών στο εν λόγω κτίσμα και τη αρχιτεκτονική συμμόρφωση του
Τον έλεγχο και άλλων μεγάλων παρανομιών και στην υπόλοιπη Οία
Την άμεση εφαρμογή των παραπάνω Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι Πολίτες της Οίας δεν θεωρούμε ότι αρμόζει να επαφίεται μόνο στους πολίτες μια τέτοια εποπτική και καταγγελτική διαδικασία.

Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Η Σαντορίνη έχει φθάσει πλέον στο παρά πέντε της καταστροφής της.

Οι  Πολίτες  της Οίας,  Συνέλευση 13/04/14   
Email: politesoias@gmail.com   Facebook: “OIA γωνιες μας”