Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014

σε μέρος των έργων και δραστηριοτήτων του Δήμου Θήρας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θήρας σε συνέντευξή του (15.4)

Σε μέρος του έργου και των δραστηριοτήτων της παρούσας δημοτικής αρχής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 15 Απριλίου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι η τετραετία που διανύθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί για την αυτοδιοίκηση αλλά και για την χώρα ως η δυσκολότερη μετά την μεταπολίτευση σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ειδικότερα για την αυτοδιοίκηση ανέφερε πως η υποχρεωτική εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν σε μια από τις δυσκολότερες θητείες για τον θεσμό.

Σχετικά με την προεκλογική διαδικασία ο Δήμαρχος Θήρας και εκ νέου επικεφαλής συνδυασμού, ανέφερε πως προτεραιότητά του είναι η διαχείριση του έργου και των αναγκών της καθημερινότητας, με την εν λόγο διαδικασία να προβλέπει κατά κύριο λόγο την προβολή του έργου της δημοτικής αρχής.

Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου ανέφερε πως η καλή οικονομική διαχείριση αποτελεί κατάκτηση, καθώς και ότι κατά την διάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής έχουν επιτευχθεί υψηλές χρηματοδοτήσεις που φθάνουν τα 22,5 εκ ευρώ ενώ αναμένονται κι άλλες από τον Σεπτέβριο του 2014, από το ΕΣΠΑ.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση έργων αναφέρθηκε στην δημιουργία και επέκταση των δικτύων της ΔΕΥΑ σε Ημεροβίγλι, Περίσσα, Καρτεράδο, Πύργο και Μεγαλοχώρι, στην μελέτη κατασκευής μαρίνας τουριστικών σκαφών, στην μελέτη κατασκευής λιμένα διαφυγής στον Κολούμπο, στην βιοκλιματική μελέτη ανάπλασης του κέντρου Φηρών, που μεταξύ άλλων προβλέπει την μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κατά 2 βαθμούς, στην ένταξη της Θηρασιάς στο πρόγραμμα «Πράσινα νησιά», την επισκευή και ανάδειξη του νεοκλασικού κτηρίου της Έξω Γωνιάς κ.α. σημειώνοντας παράλληλα πως σε αρκετές περιπτώσεις οι μελέτες και η υλοποίηση των έργων είναι αδύνατο να περιοριστούν στο διάστημα της θητείας μιας δημοτικής αρχής κι ως εκ τούτου να χαρακτηριστούν «αποκλειστικό» έργο της.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό -όπως το χαρακτήρισε- έργο για τα Φηρά, την προώθηση της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης που σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται, διορθώνοντας λάθη και δημιουργώντας οφέλη, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η ανάλογη διαδικασία για το Καμάρι θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα και σημειώνοντας πως κατά την διάρκεια της επόμενης δημοτικής περιόδου θα -πρέπει να- υλοποιηθεί και ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός.

Στο ζήτημα των απορριμμάτων ο Δήμαρχος Θήρας είπε πως ο Δήμος Θήρας είναι έτοιμος να αποκαταστήσει τον σημερινό ΧΑΔΑ αποφεύγοντας το ενδεχόμενο προστίμων που αναμένεται να επιβάλλονται στους ΟΤΑ από 1.1.2016 σημειώνοντας παράλληλα πως έχουν ετοιμαστεί οι κατάλληλες μελέτες ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων με την καλύτερη  πρόταση – λύση, η οποία προκρίνεται να είναι η ανάρτηση και κομποστοποίηση υλικού.

Σχετικά με την ανακύκλωση αναφέρθηκε πως προχωρά ικανοποιητικά παρά τα όποια προβλήματα και πως αναμένεται το πρόγραμμα να υποστηριχθεί και να εμπλουτιστεί με νέες δυνατότητες για τους πολίτες.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε η δημοπρασία του γηπέδου Πανθηραικού με σκοπό την βελτίωση των υποδομών του και την αξιοποίησή του, καθώς και η δημοπράτηση 6 έργων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΔΕΗ. 

Στο θέμα του νοσοκομείου έγινε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης σύγκλισης των απόψεων και ενιαίας στάσης από πλευράς νησιού στον τρόπο λειτουργίας του, ενώ σε ότι αφορά το θέμα της κρουαζιέρας αναφέρθηκε πως σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ένωσης των Λεμβούχων της Σαντορίνης προωθούνται οι καλύτερες λύσεις με σκοπό την αποφυγή της ταλαιπωρίας των επισκεπτών.

Σχετικά με το πρόγραμμα της γαστρονομίας ειπώθηκε πως η υλοποίησή του ωφέλησε τον τόπο, τους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και τους παραγωγούς, προβάλλοντας την κουζίνα αλλά και τα προϊόντα του νησιού, δημιουργώντας παράλληλα μεταξύ τους συνέργειες με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της δουλειάς τους.