Σάββατο, Απριλίου 19, 2014

ο Πύργος σας περιμένει και φέτος για γιορτάσετε μαζί του το έθιμο της Μ. Παρασκευής με τα περισσότερα από 8.000 φαναράκια που ανάβουν κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου

«Έτοιμος» είναι και φέτος ο οικισμός του Πύργου να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες του που συρρέουν απ όλη την Σαντορίνη αλλά και .. περιοχές της γής, σε ότι αφορά τους επισκέπτες του νησιού, για να παρακολουθήσουν από κοντά την λειτουργία της Μ. Παρασκευής, να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο, και να ζήσουν την εμπειρία να περπατήσουν στα σοκάκια του με τα περισσότερα από 8.000 αναμμένα φαναράκια κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο άλλωστε των επισκεπτών που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του όμορφου αυτού εθίμου, τόσο κατά την διάρκειά του, όσο και τις επόμενες μέρες κάνουν τον γύρω του διαδικτύου, αποκομίζοντας τα καλύτερα σχόλια καθώς και … πολλές ευχές για τις επόμενες χρονιές, με αρκετούς θεατές απ όλο τον κόσμο να εύχονται, κάποια χρονιά, να καταφέρουν να βρίσκονται τις γιορτινές αυτές μέρες στην Σαντορίνη, ώστε να ζήσουν από κοντά τα έθιμά της!

Ένα από τα παραδοσιακά αλλά και τα πλέον εντυπωσιακά έθιμα που γιορτάζονται στον Πύργο και που μένουν αξέχαστα στην μνήμη των επισκεπτών του, είναι η περιφορά του επιταφίου της Μ. Παρασκευής.

Αυτήν την βραδιά, οι νέοι του χωριού, λίγο πριν την περιφορά του επιταφίου, ανάβουν τα περισσότερα από 8.000 φαναράκια που έχουν τοποθετήσει σε αυλές και ταράτσες σπιτιών ολόκληρου του οικισμού και κυρίως των σπιτιών που βρίσκονται γύρω από το Καστέλι, δημιουργώντας μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα.

Τα φαναράκια μένουν αναμμένα σχεδόν καθ όλη την διάρκεια της νύχτα της Μ. Παρασκευής, δημιουργώντας την εικόνα μιας φλεγόμενης πλαγιάς..

Το έθιμο αλλά και η κατάνυξη με την οποία πραγματοποιούνται οι λειτουργίες στην εκκλησία του «Χριστού» στο Καστέλι αλλά και στην Μονή του Προφήτη Ηλία, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς στον Πύργο, κάνοντας την βραδιά της Μ. Παρασκευής την μέχρι στιγμής πιο δημοφιλή για τον οικισμό.

Το έθιμο πραγματοποιείται με ολοένα και πιο .. εντυπωσιακό τρόπο τα τελευταία 15 χρόνια οπότε και ξεκίνησε η οργανωμένη αναβίωσή του, με την υποστήριξη της τότε κοινότητας και στην συνέχεια του Δήμου Θήρας.

Η εικόνα του Πύργου από εκείνη την  βραδιά προσελκύει το φωτογραφικό ενδιαφέρον των επισκεπτών του, ελλήνων και ξένων, με τις φωτογραφίες του οικισμού από το βράδυ της Μ. Παρασκευής να κάνουν κυριολεκτικά τον γύρω του διαδικτύου, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια και προσελκύοντας μελλοντικούς επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν και παρακολουθήσουν από κοντά το εντυπωσιακό αυτό έθιμο…

Αναρτήσεις σχετικές με τα φαναράκια της Μ. Παρασκευής στον Πύργο καθώς και τα έθιμα του Πάσχα μπορείτε να δείτε εδώ :