Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2013

συνέλευση για το θέμα της χωροθέτησης των απορριμμάτων

Συνέλευση κατοίκων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου στο Μεγαλοχώρι με σκοπό την συζήτηση του θέματος της χωροθέτησης των απορριμμάτων, ως συνέχεια της πρόσφατης απόφασης (8.1) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
σύμφωνα με την οποία δεν συντρέχουν λόγοι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου «απαγορεύσεων» για την συγκεκριμένη περιοχή, απόφαση η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι «ανοίγει τον δρόμο» για την εκεί ίδρυση και λειτουργία ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) και με δεδομένο ότι η θέση αυτή επελέγει ως πρώτη καταλληλότερη σε σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος κ. Πιτσικάλη αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ καθώς και στις νομικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου δημιουργίας ΟΕΔΑ στην εν λόγο περιοχή. Σύμφωνα με μέρος των επιχειρημάτων του δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό των κατοίκων του χωριού (η επιστολή του οποίου διαβάστηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης) είναι πως πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει προστασίας (η περιοχή βρίσκεται κοντά στην καλντέρα) καθώς επίσης και σε κοντινή απόσταση από σπίτια. Ενώ, σχετικά με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης του ΚΑΣ -και όχι μόνο- στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι νομικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου κατασκευής ΟΕΔΑ στην περιοχή, με τις απόψεις των κατοίκων να συγκλίνουν στο ότι η περιοχή δεν ενδείκνυται γι αυτή τη χρήση, ενώ  τονίστηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λειτουργούν «σωστά» και όπως πρέπει ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον, δημιουργώντας προβλήματα στους περίοικους.
Ως προς αυτό όμως εκφράστηκε -κυρίως από νεότερους ηλικιακά συμμετέχοντες- η άποψη πως «αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει ή να συμβεί» και πως «κάτι τέτοιο είναι καταδικαστέο», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντίστοιχα πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου χώροι διαχείρισης απορριμμάτων λειτουργούν υποδειγματικά και χωρίς προβλήματα ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές και πολύ κοντά σε σπίτια».

Από πλευράς Δήμου μετά και την άρση των εμποδίων από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αναμένεται να ανατεθεί η δημιουργία μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Σχετικά με τις ΟΕΔΑ και τις πληροφορίες που υπάρχουν γι αυτές,
Μια ΟΕΔΑ αποτελείται από ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, η λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι περιβαλλοντικά φιλική.