Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2013

επιστολή Περιφερειάρχη στον Υπ. Υγείας - στη δοκιμαζόμενη κοινωνία των νησιών μας δεν χωράνε εκπτώσεις στην υγεία

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητεί και εγγράφως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που δημιουργούνται σε νοσοκομειακές μονάδες των νησιών με τα νέα οργανογράμματα, με ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Στην επιστολή του προς τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Περιφερειάρχης τονίζει μεταξύ άλλων, ότι η συρρίκνωση των δομών υγείας, ειδικά στο νησιωτικό χώρο, δεν συνιστά “εξορθολογισμό” στη λειτουργία τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν άλλα βαρέλια χωρίς πάτο για να εξοικονομηθούν πόροι».
Το κείμενο της επιστολής του κ. Μαχαιρίδη έχει ως εξής:  

Με αφορμή τα νέα οργανογράμματα που προτείνονται για την «ορθολογική» λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν του Νοσοκομείου της Ρόδου, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω και σε εσάς ό, τι επισημαίναμε και στους προκατόχους σας. Ότι σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία, ειδικά του νησιωτικού χώρου που δεν είναι στεριανή Ελλάδα ή Αττική, δεν χωράνε εκπτώσεις στην ποσότητα και κυρίως στην ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια περιστολής περιττών δαπανών και εμπέδωσης της διαφάνειας στο χώρο της Υγείας.  Δεν μπορεί όμως να νοηθεί ως «εξορθολογισμός» η κατάργηση του κρεβατιού ενός ασθενή, η μείωση θέσεων ιατρών, η συγχώνευση τμημάτων νευραλγικής σημασίας, η αποδυνάμωση μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και η συνολική, εκ των πραγμάτων, συρρίκνωση της λειτουργίας ενός νοσοκομειακού ιδρύματος. Υπάρχουν ακόμα άλλα χωρίς πάτο βαρέλια απ’ όπου μπορεί η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους. Δεν «συγχωνεύεις» την Υγεία και το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα, ειδικά του νησιώτη.