Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2013

διαμαρτυρία απο κατοίκους και επιχειρηματίες των μικρών νησιών

Ο Βουλευτής Κυκλάδων  Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλη Συρίγου με την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των κατοίκων των νησιών για τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκύψει σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ακτοπλοΐα και ο Τουρισμός.
Η επιστολή καταλήγει ζητώντας «από την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα βάναυσα μέτρα κατά των μικρών νησιών».

Σύμφωνα με την επιστολή που απευθύνεται σε Υπουργούς και βουλευτές του των Κυκλάδων,

Απευθύνουμε την παρούσα επιστολή στους κοινοβουλευτικούς, εκπρόσωπους του  Ελληνικού λάου και ομολογουμένως καταβάλλουμε απέλπιδα προσπάθεια να εκφράσουμε την αγωνία και απόγνωση της πλειοψηφίας του νησιωτικού κόσμου, που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας.
Εμείς ως Έλληνες θέλουμε να πιστεύουμε  ότι είναι δυνατή η ανάκαμψη και η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, αλλά τα μέτρα που συνεχίζονται να παίρνονται κάθε άλλο μας πείθουν γι’ αυτό.

 Τα προβλήματα  κατατάσσονται σους παρακάτω τομείς:

Α)  ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 Βαθμιαία επιχειρείται η συγκοινωνιακή απομόνωση των μικρών νησιών.

   1) Με μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, με πρόφαση την μείωση των   επιδοτήσεων, για τις ονομαζόμενες άγονες γραμμές και την κατάργηση άλλων ζωτικών γραμμών.  2) Με συχνές αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων, τόσο για τους επιβάτες, όσο 
για τα τροχοφόρα και τα δέματα.  3) Με κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων κατά 50%, για τους μονίμους κατοίκους  4)  Η επιβάρυνση των εισιτηρίων με ΦΠΑ 23%

Β) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με αυτές τις συνθήκες, η μόλις τα τελευταία χρόνια διαφαινόμενη βαθμιαία αύξηση της επισκεψιμότητας στα μικρά νησιά, απειλείται με ανάσχεση.
Αναγκαστικά όλα τα είδη και οι υπηρεσίες, έχουν υψηλότερο κόστος στα νησιά μας. Από την μετακίνηση μέχρι και την διατροφή και αναμένεται λόγω των παραπάνω αναφερομένων φορολογικών επιβαρύνσεων η κατάσταση να χειροτερεύσει.
 Η εικόνα των νησιών, παρά το φυσικό κάλλος, δεν είναι ελκυστική για τους επισκέπτες, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων, όπως και τα αναφερόμενα στην παραπάνω παράγραφο.
 Ήδη πήραμε μια γεύση από την περσινή χρονιά, που αν και υπήρχε καλή επισκεψιμότητα, τα χρήματα που έμειναν στα νησιά, ήσαν λιγότερα και τα δικαιολογημένα παράπονα περισσότερα.  

Γ) ΥΓΕΙΑ 

Παντελής εγκατάλειψη και υποβάθμιση της προστασίας της υγείας των κατοίκων  ακόμη και στις στοιχειώδεις  παροχές, όπως π.χ. μη διορισμός ιατρών σε άγονα νησιά, με ραγδαία κατάργηση όλων των θεσμών.

Δ) ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ
 Η βαθμιαία και συνεχής μείωση του αριθμού των διδασκόντων και η τάση για συγχωνεύσεις των σχολείων, με το αιτιολογικό της μη ανταγωνιστικότητας,
οδηγεί στο κλείσιμο τα σχολεία, των Μικρών νησιών μας. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να βρουν σε άλλους τόπους σχολείο για τα παιδιά τους και σε πολλές περιπτώσεις να ξενιτεύονταν μόνα τα παιδιά τους, όπως γινόταν πριν από 50 χρόνια

Ε) ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η συγκεντρωτική τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έβλαψε σοβαρά τα μικρά νησιά μας, σε όλους τους τομείς δράσης τους. Οι Δημοτικές Κοινότητες αδυνατούν να επιτελέσουν και το στοιχειώδες έργο τους.
 Η καθαριότητα των νησιών μας και των παραλιών, στηρίζεται πλέον στον εθελοντισμό των κατοίκων. Οι σκουπιδότοποι εξακολουθούν και λειτουργούν παράνομα. Οι αποχετεύσεις ανύπαρκτες, οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός.
Τα προβλήματα της υδροδότησης με επαρκείς ποσότητες καθαρού, πόσιμου και φτηνού σε κόστος νερού, παραμένουν άλυτα, ενώ οι ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων αυτών, για την κατασκευή έργων αποχετεύσεως και βιολογικών καθαρισμών, από την ΕΥΔΑΠ, σβήνουν λόγω της διαφαινομένης ιδιωτικοποίησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού πυλώνα. 

ΣΤ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
- Η κατάργηση των ειδικών αφορολογήτων ορίων για τα νησιά μας.
- Η κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά ( σημειώνουμε ότι οι   
  περισσότερες οικογένειες ιδιαίτερα στα Μικρά νησιά είναι πολύτεκνες).
- Η επικείμενη φορολόγηση και των αγροτεμαχίων.
- Ο δεκαπλασιασμός του ΤΑΠ.

Η Ομοσπονδία των Μικρών Κυκλαδονήσων καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει τον πληθυσμό στα νησιά μας, παίρνοντας και δικές της πρωτοβουλίες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας, βασισμένη στις παραδοσιακές ποιοτικές καλλιέργειες με σύγχρονους όμως παραδεκτούς επιστημονικά τρόπους.