Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2013

"the Food of Love" : Μπουκιές από δύο Αιώνες Μουσικής Τροφής (29.9)

Ο Δήμος Θήρας μας προσκαλεί σε μια μουσική περιήγηση στις γεύσεις από τον Johann Strauss II,  τον Scott Joplin και τον Erik Satie έως τη jazz και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία με την Πιανίστρια Αθηνά Φυτίκα και ξενάγηση από το Μουσικολόγο Πάνο Βλαγκόπουλο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 8:00 μμ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

  
Η Αθηνά Φυτίκα γεννήθηκε στην Αθήνα  και άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οκτώ ετών στο Εθνικό Ωδείο αρχικά με τη Στέλλα Μακρυγιάννη και στη συνέχεια με τη Χρυσή Παρθενιάδη-Φλώρου.  Από το 1989 φοίτησε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης παράλληλα με τις σπουδές της στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε το 1994.  Έλαβε το Δίπλωμά της στο πιάνο με Άριστα Παμψηφεί το 1995 και στη συνέχεια μελέτησε με τη Δόμνα Ευνουχίδου. Έλαβε τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο (Master) στην εκτέλεση του πιάνου το 1998 μελετώντας  με τον Leonard Mastrogiacomo και διδακτορικό το 2004, μελετώντας πιάνο με την Carolyn Bridger και τσέμπαλο με την Karyl Louwenaar.  Η διατριβή της είχε τίτλο: «Ιστορική ανασκόπηση της φιλοσοφίας της διδασκαλίας δακτυλισμών πληκτροφόρων οργάνων από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα».
Έχει δώσει μεγάλο αριθμό συναυλιών, τόσο ατομικών όσο και μουσικής δωματίου, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κύπρο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει παρουσιάσει ρεσιτάλ-διαλέξεις και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις της πάνω σε θέματα παιδαγωγικής του πιάνου και νεοελληνικής μουσικής για πιάνο σε συνέδρια και ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το Σεπτέμβριο του 2005 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2011 είναι λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της παιδαγωγικής του πιάνου.

Ο Πάνος Βλαγκόπουλος γεννήθηκε το 1961 στην Πελοπόννησο και, μετά τις εγκύκλιες σπουδές στην Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης, σπούδασε Νομικά και Μουσικολογία. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του πάνω στη μουσική ιστοριογραφία της Ars nova στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπό την επίβλεψη της Irmgard Lerch Καλαβρυτινού. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Αθηνά, την Οξφόρδη και τη Βιέννη  κ.α. Διατέλεσε Υπεύθυνος Προσκτήσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» από το 1995 έως το 2003. Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου είναι μόνιμος Επίκουρος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Αισθητικής, αλλά και σε ζητήματα ιδεολογίας στην ιστορία της Νέας Ελληνικής Μουσικής.