Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2012

“πολίτες κόντρα στον καιρό” για την συνεδρίαση (23.11) του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συβουλίου στην Σύρο στις 26 Νοεμβρίου 2012, η παράταξή μας ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος και τοποθετήθηκε στο κυρίαρχο θέμα “ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ” (όλη η εισηγησή του παρατίθεται στο τέλος) στηλιτεύοντας αρχικά το όψιμο ενδιαφέρον της Περιφερειακής αρχής για ένα τόσο σημαντικό θέμα που η παράταξή μας εδώ και μήνες ζητούσε να συζητηθεί. Χαρακτήρισε τις εισηγήσεις τόσο του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνη όσο και του Αντεπριφεριάρχη κ. Πουσαίου ως εκθέσεις ιδεών και τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή έχει μπερδέψει, στην προσπάθεια μιας αντιμνημονιακής μετάλλαξης για πάσα τυχόν μελλοντική χρήση, τους θύτες με τα θύματα, επισημαίνοντας ότι από κανέναν δεν άκουσε κάποια αναφορά στις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Τόνισε ότι δεν απορρίπτουμε τις προτάσεις του εισηγητή της πλειοψηφίας και τις βλέπουμε θετικά με ορισμένες επιφυλάξεις και σίγουρα με την προϋπόθεση ότι θα τύχουν διαβούλευσης με την κοινωνία. Στη συνέχεια κατέθεσε και τις δικές μας προτάσεις (αναφέρονται στο επισυναπτόμενο κείμενο) και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος με την συμμετοχή όλων, των νησιωτικών φορέων, των ακτοπλοϊκών εταιρειών, των ναυτεργατών, των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων, των μεταφορέων, όλων όσων εξυπηρετούνται ή/και εξαρτώνται από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με κεντρικό γνώμονα ότι η συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό.
Επίσης, επισήμανε ότι η ακτοπλοΐα είναι ο βασικός θύλακας απασχόλησης Ελλήνων ναυτεργατών, κυρίως στα κατώτερα πληρώματα και στο ξενοδοχειακό προσωπικό, το οποίο, επίσης βρίσκεται στο «στόχαστρο» του μνημονίου.
Εν κατακλείδι, είπε χαρακτηριστικά ότι “λέμε ναι στις ειλικρινείς προτάσεις μετά από διαβούλευση, αλλά συγχρόνως λέμε όχι στη σκοπιμότητα, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και στη μη παραδοχή ευθυνών για την μέχρι σήμερα κατάσταση”.

Στο 4ο θέμα που αφορούσε την Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος Κυκλάδων έτους 2012, ψήφισε “όχι” στην εγγραφη νέου έργου με θέμα “Διερεύνηση και διέγερση ενδιαφέροντος επενδυτικού κεφαλαίου για την αειφόρο ανάπτυξη συστήματος συνδυασμένων μεταφορών στην Π.Ν.Αιγαίου ποσού 23.677,50 ευρώ” και “ναι” στην τροποποίηση του έργου “Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου”.

Στο 5ο θέμα “Προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμου Σύρου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων για την στήριξη του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ” και στο παρεμφερές 8ο θέμα “Προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμου Ρόδου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης (Ρόδος) για το έργο Παροχή Υπηρεσιών και ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική προστασία και μέριμνα των παιδιών με αναπηρίες, ψήφισε “ναι” στηλιτεύοντας την κακοδιαχείριση από τους Δήμους και ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες, όπως επίσης επισήμανε ότι η περιφέρεια έρχεται για μία ακόμη φορά να σταθεί αρωγός σε ενέργειες που οφείλει η πολιτεία να καλύψει.
Στο 9ο θέμα “Εγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης για το έργο Ολοκλήρωση του ανοικτού κολυμβητηρίου της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, επισήμανε ότι είναι πρόκληση σε αυτές τις συνθήκες κρίσης που ζούμε να χρηματοδοτούμε τέτοια έργα, όμως επειδή η Ρόδος στερείται κολυμβητηρίου και δεν πρέπει να πληρώσει ο αθλητισμός την κρίση, ψήφισε λευκό.

Στο 10ο θέμα “Καθορισμός αντιτίμου για τις αναλύσεις του Μελισσοκομικού Εργαστηρίου της ΠΝΑ”, ζήτησε λόγω κρίσης και για την ενίσχυση των παραγωγών για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να προσφέρει η περιφέρεια δωρεάν την υπηρεσία αυτή, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Στο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για πρόσληψη  4 ατόμων για τον τουρισμό με σύμβαση έργου ψήφισε αρνητικά.

Και στα δύο ψηφίσματα που προτάθηκαν από την πλειοψηφία (Ακτοπλοϊα και Πανεπιστήμιο Αιγαίου) ψήφισε θετικά.