Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2012

αναβίωσε και φέτος ο “κλείδωνας” στο Μεγαλοχώρι

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση διοργάνωσε με συνέπεια και συνέχεια και φέτος ο Σύλλογος του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης “το Μετόχι” στην κεντρική πλατεία του χωριού, με την αναβίωση για ένατη συνεχόμενη χρονιά, του εθίμου του “Κλείδωνα” και το άναμμα της φωτιάς του Αι Γιάννη.
Σύμφωνα με το έθιμο, στο παρελθόν τα νέα κορίτσια του νησιού προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος θα γίνει σύζυγός τους συζητώντας μεταξύ τους στην κεντρική πλατεία του χωριού τους την συγκεκριμένη καλοκαιρινή βραδιά, παραμονή του Αι Γιαννιού, ενώ οι νέοι άναβαν μεγάλες φωτιές στο όνομα του ίδιου Αγίου. Στην όλη διαδικασία της .. μαντεψιάς του μέλλοντος συζύγου σημαντικό ρόλο έπαιζε και μια πήλινη κανάτα, ο “κλείδωνας”, στην οποία οι κοπέλες έριχναν χαρτάκια με το όνομα του νέου που προτιμούσαν….
Κατά την διάρκεια της γιορτής παρουσιάστηκαν και τα χορευτικά των παιδιών αλλά και μεγαλύτερων μελών του συλλόγου με τους ενήλικες χορευτές να φορούν τις παραδοσιακές Σαντορινιές φορεσιές.
Με φαγητό, κρασί, μουσικές, τραγούδια και τον πολύ κόσμο που συγκέντρωσε απο το Μεγαλοχώρι αλλά και άλλα χωριά, η όμορφη γιορτή συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ..