Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

Κόκκινος - ενημέρωση για οικονομική επιτροπή και υγεία

Ενημέρωση για την 5η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μας έστειλε ο Συνδιασμός "νέα εποχή για τα νησιά" με επικεφαλής τον κ. Κόκκινο.
Εμείς, παρουσιάζουμε την τοποθέτηση του Συνδιασμού σε δυό θέματα αναφέροντας επιγραμματικά όλα τα υπόλοιπα που σηζητήθηκαν.
"Διακήρυξη για την καθαριότητα των χώρων και υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Μυκόνου, Μήλου, Πάρου, Κέας-Κύθνου, Τήνου, Νάξου, Άνδρου και Θήρας για το οικ.έτος 2011"
Σε προγενέστερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχαμε καυτηριάσει το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος της σύμβασης καθαριότητας των υπηρεσιών Νομού Κυκλάδων για το 2010, το οποίο είχε ανέλθει στις 500.000 €. Η κριτική που ασκήσαμε στο θέμα είχε αποτέλεσμα τον περιορισμό του κόστους για το 2011 κατά 50%(!!) και την ανάλογη εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τη διακήρυξη για την καθαριότητα των χώρων των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων του Νομού Κυκλάδων, από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο 2011 (7 μήνες), με προϋπολογισμό 142.680 € (σε ετήσια βάση περίπου 245.000 €, έναντι 500.000 € το 2010) και ψηφίστηκε ομόφωνα.
«Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Δωδεκανήσου» κατά τρεις μήνες, μέχρι την 13.1.2011»
Ο συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας χαιρετίζει την ολοκλήρωση του έργου και εύχεται την ταχεία έναρξη λειτουργίας του μουσείου το οποίο είναι δυνατό να αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης επισκεπτών για το νησί της Ρόδου και παράλληλα να θυμίσει σε όλους μας την ένδοξη νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου.
«Συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην υλοποίηση workshop στη Ρόδο και Κω τον Απρίλιο 2011»
Όμως η παραπάνω ενέργεια, όπως και κάποιες άλλες που πραγματοποιήθηκαν, είναι αποσπασματικές, κοστοβόρες (συμμετοχή Περιφέρειας για το workshop 33.000 €), χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα και δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο προγραμματισμό που όφειλε να είχε για τα ζητήματα τουρισμού η περιφερειακή αρχή. Το κόστος της εκδήλωσης (συνολικός προϋπολογισμός 140.000€) θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους βασικούς συνδιοργανωτές (ΕΟΤ και Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) και τα χρήματα της περιφέρειας να διατεθούν σε άλλη δράση για τον τουρισμό.
Επίσης, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ. Διακοσταυριανού είχε ήδη αναγγείλει διοργάνωση της συνάντησης και είχε δεσμεύσει την Περιφέρεια από το Φεβρουάριο 2011, αγνοώντας και υποβιβάζοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή και προκαλώντας ερωτηματικά γιατί δεν επιλέχθηκαν και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για τη συγκεκριμένη δράση.
«Απευθείας ανάθεση της «Γεωλογικής μελέτης καταπτώσεων στον επαρχιακό δρόμο Κόρωνου Σκαδού στη Νάξο».
«Απευθείας ανάθεση σε εταιρία της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών του Περιφερειακού Συμβουλίου»
Κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού για τη «Βελτίωση γηπέδου στο Βαθύ Καλύμνου», προϋπολογισμού 240.000 €.
Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για τη μετάπτωση της λειτουργίας του on line συστήματος του Τμ. Μεταφορών της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων μέσω του δικτύου Σύζευξις.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Χάλκης».

Επίσης,
ανακοίνωση με θέμα την κατάσταση στον χώρο της Υγείας στις Κυκλάδες εξέδωσε στις 19 Απριλίου ο κ. Κόκκινος.
Το σχολιάκι; Αυτό που μου "κόλησε" απο την όλη ανακοίνωση, είναι η αναφορά στους σημερινούς κυβερνώντες οτι "από επαναστάτες έγιναν χειροκροτητές της ισοπέδωσης και της παρακμής"... (!)

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης,

Αυτή είναι η κατάσταση της υγείας στα νησιά μας:
Υπολειτουργούν τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου, Νάξου και το σύνολο των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων. Οι κυβερνώντες κλείνουν αφτιά και μάτια στις κινητοποιήσεις στη Ρόδο και στη Πάρο καθώς και στις εκκλήσεις των απελπισμένων κατοίκων των νησιών μας.
Συγκεκριμένα:
Το νοσοκομείο της Ρόδου βιώνει τις χειρότερες στιγμές του. Κλινικές κλείνουν, εξαντλούνται οι αντοχές στο ηρωικό και υποστελεχωμένο προσωπικό, οι εφημερίες δεν έχουν πληρωθεί , η διοίκηση τελεί υπό παραίτηση και δέχεται πιέσεις από την κοινωνία και «συντροφικά μαχαιρώματα»!!!
Στη Σύρο τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Ο διοικητής του νοσοκομείου αντικαταστάθηκε αφήνοντας αιχμές για υπονόμευση από τους ίδιους τους κυβερνητικούς ομοϊδεάτες του και οι νέοι χώροι από την επέκταση του νοσοκομείου δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως (έργο της περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας).
Στη Πάρο η αυτοδιοίκηση και οι φορείς διαμαρτύρονται απεγνωσμένα για την εξαθλίωση του Κέντρου Υγείας. Δυστυχώς είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Το προβληματικό «γαϊτανάκι» συνεχίζεται στη Νάξο, στη Κω, την Κάλυμνο και στο σύνολο των Κέντρων Υγείας και των πολυδύναμων Ιατρείων των νησιών μας.
Το Πολυδύναμο Ιατρείο της Λίνδου και του Κορθίου Άνδρου που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2009 λειτουργούν ελάχιστες ώρες ημερησίως.
Στο πολυδύναμο Ιατρείο Φολεγάνδρου εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός.
Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω που το κτίριο και ο εξοπλισμός του παραδόθηκαν το Μάιο 2009, δεν έχει στελεχωθεί και δεν λειτουργεί!!
Τα έργα για την Υγεία που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και με εθνικούς πόρους, δεν προχωρούν.
Φαρμακευτικοί σύλλογοι και γιατροί σταματούν να παρέχουν στους ασφαλισμένους υπηρεσίες με πίστωση γιατί τους χρωστούν τα ταμεία (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ κ.τ.λ).
Οι κυβερνώντες και η Περιφερειακή αρχή (θυμίζω το τις 2008 συνεδριάσεις έξω από το νοσοκομείο της Ρόδου από «πράσινους» αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τις διαμαρτυρίες από τον κ. Μαχαιρίδη με την περιβόητη «γενειάδα διαμαρτυρίας» που είχε αφήσει) από επαναστάτες έγιναν χειροκροτητές της ισοπέδωσης και της παρακμής!