Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Ανοίγει ξανά το Ακρωτήρι της Σαντορίνης - δημοσίευμα

Σε άρθρο της με τίτλο "Ανοίγει ξανά το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, το έργο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στις 31 Μαϊου" η εφημερίδα "το Βήμα" της Κυριακής (17.4.2011) αναφέρεται στις τελευταίες, ευχάριστες, εξελίξεις σχετικά με την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται η νέα κατασκευή, η χρηστικότητά της, ο οικολογικός της χαρακτήρας, ενω γίνεται επιγραμματική αναφορά στην "περιπέτειά" της το 2005 οπότε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρευσε με αποτέλεσμα η κατασκευή να ξεκινήσει απο την αρχή. Σχεικά με την εν εξελίξει δικαστική πορεία της υπόθεσης αναφέρεται οτι "η αναζήτηση των αιτίων δεν κατέληξε πουθενά και επίσημο πόρισμα δεν υπήρξε."
(σχόλιο απο αυτά που μονο εαν έχει κέφι κανείς τα κάνει.., ενα σούπερ-στέγαστρο έπεσε δηλαδή, αλλά κανένας δεν έχει -ακόμη..- καταλάβει γιατί...)

Σύμφωναμε τις δικές μας πληροφορίες, τα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Σαντορίνη έχουν ξεκινήσει να εντάσουν στα προγράμματά τους, αν και με επιφυλακτικότητα προς το παρόν, την επίσκεψη με πούλμαν στο Ακρωτήρι, κι αυτό που απομένει είναι να δούμε είναι η ανταπόκτριση του κόσμου, η οποία αναμένεται να είναι καλή με δεδομένο οτι το Ακρωτήρι είναι το σημαντικότερο μνημείο του νησιού.

Σύμφωνα με μέρη του άρθρου,

Από τις 31 Μαΐου, καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου, μια νέα εποχή αρχίζει για τον αρχαιολογικό χώρο αλλά και για ολόκληρο το νησί. Δεν υπάρχει άλλωστε αντίστοιχο αρχαίας πόλης 3.500 ετών που να έχει δώσει τόσα ευρήματα, να είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιον πλούτο πληροφοριών για τους ανθρώπους και τη ζωή τους σε εποχές μη καταγεγραμμένες στον ιστορικό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα να συνδέεται με ένα συνταρακτικό γεγονός, μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείου στον κόσμο.
Μια πόλη-μουσείο θα γνωρίζουν οι επισκέπτες του Ακρωτηρίου και μάλιστα σε περιβάλλον με συνθήκες «θερμοκρασιακής άνεσης», το οποίο δημιουργείται χάρη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό του στεγάστρου από τον βραβευμένο γι΄ αυτήν ακριβώς την ιδέα αρχιτέκτονα κ. Νίκο Φιντικάκη. Η πυκνή δόμηση, τα πολυώροφα κτίρια με τις πλούσιες τοιχογραφίες αλλά και το ανεπτυγμένο αποχετευτικό σύστημα, οι αποθήκες και οι βιοτεχνικοί χώροι, οι δρόμοι και οι πλατείες και μαζί οι θεματικές εκθέσεις αρχαίων αντικειμένων τις οποίες οργανώνει σε επιλεγμένα σημεία του οικισμού ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Χρίστος Ντούμας, «ψυχή» του Ακρωτηρίου από το 1975, συνθέτουν τα στοιχεία του αρχαιολογικού χώρου.
Περί το 1/10 είναι το τμήμα της πόλης που βρίσκεται κάτω από το στέγαστρο. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για το κέντρο της, όπως λέει ο κ. Ντούμας. «Γιατί τοιχογραφίες φαίνεται να υπάρχουν ακόμη και στα κτίρια που δεν έχουν ανασκαφεί. Δεν νομίζω λοιπόν ότι όλα τα σπίτια ήταν τόσο πλούσια και περιποιημένα». Σε 50-60 ανέρχονται τα κτίρια που έχουν εντοπισθεί σε αυτόν τον χώρο, ωστόσο ανασκαμμένα πλήρως είναι μόνο τέσσερα-πέντε. «Για πρώτη φορά όμως θα αναδειχθούν τώρα οι κορυφές άλλων ώστε ο επισκέπτης να έχει την κάτοψη του οικισμού» λέει ο καθηγητής.
Το 2000 ξεκίνησε η κατασκευή του στεγάστρου προκειμένου να αντικαταστήσει τη μικρή και απλή μεταλλική κατασκευή που είχε τοποθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄70- επί Σπυρίδωνος Μαρινάτου, ο οποίος ανακάλυψε το Ακρωτήρι το 1967. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2005 και ενώ το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, η υποχώρηση της στέγης σε ένα σημείο της, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων έξι, ανέστειλε τα πάντα. Η αναζήτηση των αιτίων όμως δεν κατέληξε πουθενά και επίσημο πόρισμα δεν υπήρξε.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τη νέα βρετανική μελέτη, έγιναν αλλαγές στον στατικό κυρίως φορέα. Αλλαξαν εξ ολοκλήρου τα αντισεισμικά εφέδρανα που προστατεύουν το στέγαστρο από σεισμικές δονήσεις, καταπονήσεις και φορτία, αλλά και η μεταλλική αρθρωτή στέγη (χωροδικτύωμα) η οποία αντικαταστάθηκε από πιο συμπαγή κατασκευή, επίσης μεταλλική. Το κόστος πάντως για το Ελληνικό Δημόσιο παρέμεινε το ίδιο: 32 εκατ. ευρώ (16 εκατ. από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και 16 εκατ. από το ελληνικό κράτος).