Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

Περιφέρεια - προτάσεις για έργα - αποκατάσταση λαογραφικού μουσείου Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσή μας απο την γραμματεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
δημοσιεύτηκε η ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 στον τομέα Επεξεργασίας Υδάτων – Λύματα.

Η πρόσκληση απευθύνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στους Δήμους των Μικρών Νησιών & των Περιοχών Χαμηλής Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς και στην “Εγνατία Οδός ΑΕ” για την υποβολή προτάσεων έργων κατασκευής, επέκτασης, βελτίωσης εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων καθώς και κατασκευής, αντικατάστασης, αναβάθμισης και επέκτασης δικτύων αποχέτευσης, ακαθάρτων και όμβριων.
Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη αναγκών σε έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας & διάθεσης λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων με έντονες τουριστικές και οικιστικές πιέσεις λόγω των οποίων υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος ή του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την εν λόγω πρόσκληση ανέρχεται σε 8.000.000 € και προέρχεται από πόρους του ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους.



Επίσης, έχουμε την ενημέρωση σύμφωνα με την οποία,
με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το έργο «Ιστορικό λαογραφικό μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου» προϋπολογισμού 2,7 εκ. €
Το έργο αφορά σε επεμβάσεις αναστηλωτικού χαρακτήρα, συντήρησης και αποκατάστασης, παραδοσιακού διατηρητέου κτηρίου στο κέντρο της Ερμούπολης.
Σκοπός του έργου είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων χώρων για τη δημιουργία και λειτουργία ολοκληρωμένου σύγχρονου ιστορικού λαογραφικού μουσείου το οποίο θα στεγάσει αξιόλογη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και θα συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της πρώτης πόλης της νεώτερης Ελλάδας, της Ερμούπολης.