Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

Κυκλαδικοί Πλόες - τέλος εποχής

Με ένα σύνομο ηλεκτρονικό μήνυμά της η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία μας ενημερώνει για την ολοκλήρωση του "κύκλου" της έκδοσης της εφημερίδας "Κυκλαδικοί Πλόες".

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του για το τελευταίο τευχος ο έχον διατελέσει επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία, Νίκος Συρμαλένιος, με πεδίο δράσης τις Κυκλάδες, στα πλαίσια του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ολοκλήρωσε κι αυτη τον κύκλο της, σημειώνει μεταξύ άλλων οτι,

".....Μπροστά μας ξεκινάει μια νέα περίοδος με την Αιρετή Περιφέρεια να αντικαθιστά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την "Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία" να παραδίδει τη σκυτάλη στους "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό", αφού αναγκαστικά οι Κυκλάδες ενώθηκαν με τα Δωδεκάνησα. Τώρα τα κατοικημένα νησιά μας από 24 έγιναν 51, η περιοχή ευθύνης μας απλώθηκε από την Τζιά μέχρι το Καστελλόριζο..."

Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής έχει ως εξής,

Τα πάντα ρεί. Αυτή είναι καλώς ή κακώς η αμείλικτη πραγματικότητα της ζωής, που εκφράζεται ακόμα πιο έντονα τελευταία στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και σε ότι αυτές περικλείουν. Καρπός αυτών των εξελίξεων είναι και το τέλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η έλευση του μνημονίου, η προϊούσα φτώχεια μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, οι συντελούμενες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Μπροστά μας ξεκινάει μια νέα περίοδος με την Αιρετή Περιφέρεια να αντικαθιστά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και με τον κίνδυνο να υποκατασταθεί οριστικά αυτή καθεαυτή η θεσμική της οντότητα, ως θεσμός διοικητικής διαίρεσης που είχε κατοχυρωθεί ιστορικά από την ίδρυση περίπου του ελληνικού κράτους.
Εν πάση περιπτώσει ο κόσμος αλλάζει, η οικονομία αλλάζει, η παγκοσμιοποίηση συνθλίβει τον κόσμο της εργασίας υπέρ του κεφαλαίου, οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας και όπως βλέπουμε δυστυχώς ή ευτυχώς, καλώς ή κακώς τα παλιά παραδοσιακά καφενεία δίνουν τη θέση τους στα internet cafe, καταδείχνοντας ότι η ιστορία δεν γυρίζει πίσω.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και ειδικότερα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, δεν θα ήταν δυνατόν εμείς να παραμείνουμε αλώβητοι. Το καλλίτερο θάταν να προσαρμοστούμε στο σήμερα κρατώντας το χθές, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους προς το μέλλον. Όμως η “Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία” έφυγε κι' αυτή, παραδίδοντας τη σκυτάλη στους “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”, αφού αναγκαστικά οι Κυκλάδες ενώθηκαν με τα Δωδεκάνησα, προσαρμοζόμενη στο ενιαίο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τώρα τα κατοικημένα νησιά μας από 24 έγιναν 51, η περιοχή ευθύνης μας απλώθηκε από την Τζιά μέχρι το Καστελλόριζο, δηλαδή από τα όρια της Αττικής σχεδόν στα σύνορα της Τουρκίας.

Οι ευθύνες μεγάλωσαν και μαζί οι απαιτήσεις για δράση, για παρεμβάσεις, για παρουσία. Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας, οι “Κυκλαδικοί Πλόες”, συμπλήρωσε οκτώ (8) χρόνια ζωής και κυκλοφόρησαν τριάντα (30) 16σέλιδα τεύχη. Κατά γενική ομολογία κέρδισε την εμπιστοσύνη όχι μόνο των 3.700 περίπου παραληπτών του, αλλά και το γενικότερο κύρος όσων ενδιαφέρονταν για τον κυκλαδικό τύπο. Ασχολήθηκε με πολλά μικρά και μεγάλα θέματα των νησιών μας, ανέδειξε εκατοντάδες προβλήματα και πρότεινε λύσεις από τη σκοπιά της δικής μας οπτικής, εξασφάλισε την ενημέρωση σε χιλιάδες φίλους μας αλλά και αντικειμενικούς αναγνώστες όχι μόνο στα πέρατα των 24 νησιών μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού από την Κύπρο μέχρι τη Μεγάλη Βρεττανία.
Μπορεί να πάψουμε να το βλέπουμε τυπωμένο, αλλά θα αισθανόμαστε την ίδια χαρά, όταν το ηλεκτρονικό πλέον έντυπο μας θα το διαβάζουν με ένα κλικ, χιλιάδες αναγνώστες και μάλιστα στα πέρατα της γης. Δεν σταματάμε λοιπόν, παραδιδόμαστε στις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, συνεχίζουμε. Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε όχι μια περιοδική τρίμηνη ή μηνιαία έκδοση, αλλά μια συνεχώς ανανεούμενη, ρέουσα ηλεκτρονική εφημερίδα με ειδήσεις, παρεμβάσεις, ρεπορτάζ, αρθρογραφία. Κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, που θα προσελκύει τους πιο απαιτητικούς, τους πιο μαχητικούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες, νέους και μεγαλύτερους, αυτούς που με τη γνώμη τους και τις προτάσεις τους θα μπορούν να ανοίγουν δρόμους και να πλέουν “Κόντρα στον Καιρό” ακόμα και στις πιο μεγάλες φουρτούνες.