Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2011

Βρούτσης για νέα φορολογική νομοθεσία και περαίωση

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή το άρθρο 13 του Προσχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόβλεψη του Προσχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη μη υποχρέωση των φορολογικών ελεγκτικών οργάνων να δεσμεύονται από τη φορολογική νομοθεσία για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, αποτελεί «βόμβα» στο οικοδόμημα του Φορολογικού μας Συστήματος.

Με την εισαγωγή τέτοιων αναχρονιστικών αντιλήψεων, η κυβέρνηση μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν ο υπολογισμός του φόρου γινόταν με το «ζύγι, με το μάτι ή κατά το δοκούν».
Αυτές οι πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, καταστρατηγούν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας και νομιμοποιούν την αυθαιρεσία στο Φορολογικό μας Σύστημα.


Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συνέχιση της διαδικασίας της περαίωσης
αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες:

«……Σήμερα, ανακοινώνουμε μια γενναία ρύθμιση. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα…..»
Υπουργός Οικονομικών (Βουλή 30/09/2010)

Σχετκά με την συνέχιση της διαδικασίας της περαίωσης ο κ. Βρούτσης διερωτάται,

Ποια η σκοπιμότητα της επέκτασης ενός μέτρου που νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή και στερεί τελεσίδικα πολλούς κρίσιμους φορολογικούς πόρους από τα Δημόσια Οικονομικά ;
Και μάλιστα όλα αυτά, λίγες μέρες πριν κατατεθεί ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο, στον πυρήνα του οποίου υποτίθεται ότι βρίσκεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση, με την επαναφορά της περαίωσης, δεν αποκαλύπτει μόνο την ανακολουθία των δεσμεύσεών της. Αντίθετα, στέλνει -για μια ακόμη φορά- μήνυμα σε όσους φοροδιαφεύγουν, ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, πάντα σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των εσόδων του κράτους».