Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

Βρούτσης για Μνημόνιο και νέο φορολογικό νόμο

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τις δεσμευσεις του Μνημονίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, όμηρος των δεσμεύσεων του Μνημονίου και στη γεμάτη αγωνία προσπάθειά της για ανεύρεση 13 δις ευρώ για το 2012 – 14 εφευρίσκει νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα. Στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώνονται διατάξεις που παραβιάζουν την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, ενώ δημιουργούν μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Με την νέα διαδικασία ο υπολογισμός του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, όταν διεξάγεται φορολογικός έλεγχος, θα γίνεται αυθαίρετα. Αυτό σημαίνει νέα φορολογική αφαίμαξη για τις επιχειρήσεις με πρόσχημα τον έλεγχο στο ΦΠΑ».

Παράλληλα, και με αφορμή το υπό διαβούλευση Προσχέδιο του Νέου Φορολογικού Νόμου,

σημείωσε οτι,

«Στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, η φορολογική πολιτική θα έπρεπε να αποτελεί βασικό πολιτικό εργαλείο για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα και Ανάπτυξη.
Ωστόσο, η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, παρουσίασε προς διαβούλευση, μετά από τόσους μήνες ετοιμασίας, όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, αλλά ένα προσχέδιο με πολλά σημεία στα οποία υπάρχουν γενικές αναφορές προθέσεων και όχι συγκεκριμένες διατάξεις επί των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Το Προσχέδιο έχει σοβαρά μειονεκτήματα διότι :
- Δεν αποτελεί ένα αυτοτελές φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά μια συρραφή διατάξεων σε συνέχεια προηγούμενων που προστίθενται περιοδικά στα 9 μέχρι σήμερα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση με φορολογικές διατάξεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από το υπό διαβούλευση Προσχέδιο του Νέου Φορολογικού Νόμου αφαιρέθηκαν ήδη 4 διατάξεις του, όπως αυτή περί αυτοφώρου, σαν αποτέλεσμα, όχι διαλόγου, αλλά πολιτικών ισορροπιών.
- Οι όποιες θετικές ιδέες περιέχει, ακυρώνονται από τον τρόπο που εξειδικεύονται ή από τη γενικότητά τους.
- Δεν προβλέπει συστηματική και μεθοδευμένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Δεν διευκολύνει την ανάπτυξη και δεν βοηθά την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τη φορολογική γραφειοκρατία.

Υπάρχουν και θετικές διατάξεις οι οποίες, όμως, δεν εφαρμόζονται σωστά. Όπως, για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών επιχειρήσεων, που -με βάση το προσχέδιο αυτό- θα εφαρμόζεται μόνο για τους ξένους επενδυτές, ενώ θα έπρεπε να ισχύει και για τους Έλληνες. Θέση η οποία υποστηρίζεται σταθερά από τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά.

Με βάση τα παραπάνω η επισήμανση της Ν.Δ. για απουσία, από την πλευρά της κυβέρνησης, σοβαρής και με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό Φορολογικής Πολιτικής δικαιώνεται πλήρως.