Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

οχι συσχέτηση της εκταμίευσης πόρων με την οικονομική πολιτική της κάθε χώρας

"Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε εξάρτηση της εκταμίευσης πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων από την μακροοικονομική πολιτική των Κρατών Μελών" δηλώνει ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης.
Σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάνες Χαν, παρουσίασε την επίσημη πρόταση της Επιτροπής για το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την Πολιτική Συνοχής, δηλαδή τα γνωστά ΕΣΠΑ, στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στον Γενικό Κανονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τους γενικούς κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία και διαχείριση και των τριών Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής, δηλαδή το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ο Γιώργος Σταυρακάκης καλωσόρισε πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής ενω ανέφερε την πρόβλεψη για στήριξη όλων των περιφερειών, τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης κατηγορίας στήριξης, την επικέντρωση στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, την προσπάθεια απλοποίησης των κανόνων και της διαχείρισης, την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας στους ελέγχους. Ειδικότερα, η ενδιάμεση κατηγορία στήριξης θα καλύπτει τόσο τις περιφέρειες που δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες στο πλαίσιο του Στόχου 1 μετά το 2013, όσο και περιφέρειες που, αν και ήδη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο υπάγονται στο Στόχο 2 εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις ιδιαίτερα στη συγκυρία της σημερινής οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για το γεγονός ότι η Επιτροπή περιέλαβε τελικά στον Γενικό Κανονισμό προτάσεις για εξάρτηση της εκταμίευσης πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων από μακροοικονομικές επιδόσεις. Η εξάρτηση αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάκη υιοθετώντας μια τέτοια πρόταση η οποία είναι ενάντια στις βασικές αρχές της Πολιτικής Συνοχής "θα φτάσουμε να τιμωρούμε χώρες μέσω μιας πολιτικής που έχει σχεδιαστεί και έχει ως κατευθυντήρια αρχή και ως κύριο στόχο της την στήριξη περιφερειών και χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυσκολίες.